Πρόστιμο σε χώρες που αρνούνται να συμμετάσχουν στα προγράμματα για το Προσφυγικό

Βέβαιος ότι θα εφαρμοστεί στην πράξη και μάλιστα σύντομα, το μέτρο επιβολής προστίμου ύψους 250.000 ευρώ/πρόσφυγα σε όσα κοινοτικά κράτη δεν αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, εμφανίστηκε ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της υπογραφής της πρώτης συμφωνίας του Σχεδίου Γιουνκέρ στην Ελλάδα και σε ερώτηση για το αν θα εφαρμοστεί στην πράξη το συγκεκριμένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απάντησε “βεβαίως και θα εφαρμοστεί γιατί κι αυτό είναι μια μορφή αλληλέγγυας συμμετοχής (στη διαχείριση του Προσφυγικού) με οικονομικούς πλέον όρους. Είμαι βέβαιος ότι θα το σκεφτούν πολύ καλά οι κυβερνήσεις”.

Ερωτηθείς για το εάν το μέτρο θα εφαρμοστεί σύντομα, απάντησε πως “όλα γίνονται με γρήγορους ρυθμούς στην Ευρώπη”.

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για το Πακέτο Γιουνκέρ, ο κ. Αβραμόπουλος είχε επισημάνει ότι “η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα δεν είναι μόνο ηθικές, αλλά κυρίως νομικές υποχρεώσεις για τα κράτη-μέλη και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, γιατί ορίζονται κατηγορηματικά στις συνθήκες”.

Μάλιστα, ο κ. Αβραμόπουλος δε δίστασε να ασκήσει σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις της ΕΕ (διαχωρίζοντάς τες, όπως είπε, από τα κράτη-μέλη), οι οποίες υιοθετούν “καθαρά εθνικιστικό και λαϊκιστικό πολιτικό λόγο για να εξηγήσουν στο εσωτερικό τους κοινό το θέμα της μετανάστευσης κι αυτό είναι επικίνδυνο, γιατί γυρνάει την Ευρώπη σε σκοτεινές πτυχές της ιστορίας της”.

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι “ευτυχώς η πλειοψηφία των κρατών-μελών και των κυβερνήσεων υποστηρίζουν πλήρως την πολιτική της Κομισιόν, γιατί η Ευρώπη έχει πλέον μεταναστευτική πολιτική, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν […] Τώρα υπάρχει πλέον ολιστική πολιτική μετανάστευσης από την ΕΕ, που δείχνει τον δρόμο για τα κράτη-μέλη […] Ο λαϊκισμός, ο εθνικισμός και η ξενοφοβία οδηγούν την Ευρώπη σε λάθος δρόμο και θα κληθούν να απαντήσουν στο μέλλον όσες κυβερνήσεις οδηγούν σήμερα τις πολιτικές τους σε λάθος δρόμο”.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε και στο ότι “ενώ στην αρχή όλοι πίστευαν ότι ήταν η οικονομική κρίση που θα έθετε την ΕΕ σε κίνδυνο, τελικά αποδείχτηκε ότι αυτό που λειτουργεί σαν καταλύτης είναι το μεταναστευτικό, γιατί τίθενται σε αμφισβήτηση οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό εγχείρημα”.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος παρουσιάστηκε αισιόδοξος όταν ρωτήθηκε αν τα φαινόμενα του 2015 (με τις μαζικές προσφυγικές ροές) θα επαναληφθούν, δηλώνοντας ότι “αυτό δεν θα γίνει, γιατί υπάρχει μια μεγάλη και σημαντική διαφορά: το πλαίσιο πολιτικής και οι απαραίτητες πολιτικές”.