Αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με το αίμα μας την ακεραιότητα της πατρίδας

«Ναι μεν δεν διεκδικούμε από κανέναν κάτι που δεν μας ανήκει, πλην όμως εμείς οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι, χωρίς οιονδήποτε συμβιβασμό, να υπερασπισθούμε με το αίμα μας την ακεραιότητα της Πατρίδας και την κυριαρχία της, με βάση το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου».

Αυτό το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τη Νάουσα, με την ευκαιρία της 194ης επετείου του Ολοκαυτώματος της πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα.

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε εξαιρετική τιμή την ανακήρυξη του ως επίτιμου δημότη Νάουσας, δήλωσε ότι εμπνέεται από τη συγκλονιστική θυσία των υπερασπιστών της Νάουσας και σημείωσε: «Η επανάσταση κατά του αιμοσταγούς τουρκικού ζυγού στη Νάουσα και η ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών της συνθέτει μιαν από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας της Εθνεγερσίας του 1821. Κατά την πολιορκία της Νάουσας, το “Ελευθερία ή Θάνατος” τέθηκε στους πολιορκούμενους, από την εξέλιξη των πραγμάτων, ως γνήσιο υπαρξιακό δίλημμα. Κι αυτοί συνειδητώς επέλεξαν τον Θάνατο, νοηματοδοτώντας δια της θυσίας τους την έννοια και την αξία της Ελευθερίας ως υπέρτατου αγαθού του Ανθρώπου. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εκφάνσεις της θυσίας αυτής υπήρξεν η απόφαση των νέων γυναικών να πέσουν στον καταρράκτη της γέφυρας της Αράπιτσας για να μην ατιμασθούν από τους Τούρκους. Απέδειξαν, έτσι, ότι η ζωή του Ανθρώπου δεν έχει νόημα παρά μόνον όταν αυτός, υπό καθεστώς ελευθερίας και αυτοδιάθεσης, μπορεί να υπερασπισθεί την αξία του και ν’ αναπτύξει ελευθέρως την προσωπικότητά του. Το πόσο σημαντική υπήρξεν η Επανάσταση στη Νάουσα, η οποία οδήγησε στο Ολοκαύτωμα, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, για την συνεισφορά της στον Αγώνα απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό, η Νάουσα είναι η μόνη Πόλη που φέρει τον τίτλο «Ηρωική», με Διάταγμα του 1955».

Ο Δήμαρχος της Νάουσας Νικόλαος Κουτσογιάννης απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μετάλλιο της πόλης και τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη. Χαρακτήρισε τον κ Παυλόπουλο «θεματοφύλακα της ελληνικής Δημοκρατίας και ως τον άνθρωπο ο οποίος ενσαρκώνει όλες τις ελπίδες των Ελλήνων για ταχεία Ανάσταση».

Στη τελετή παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, πρώην βουλευτές και εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών.

Προηγουμένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Παντελεήμων. Στη συνέχεια μετέβη στον τόπο της θυσίας νέων γυναικών της Νάουσας που προτίμησαν να πέσουν με τα παιδιά τους στον καταρράκτη του ποταμού Αράπιτσα για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων, την Κυριακή του Θωμά (22 Απριλίου) του 1822, όταν η επανάσταση των Ναουσαίων καταπνίγηκε στο αίμα και η πόλη καταστράφηκε.

Εκεί, στον τόπο της θυσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έριξε στεφάνι στον ποταμό Αράπιτσα, έγινε αναπαράσταση της θυσίας των γυναικών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κοσκουβέλης.

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των 1.241 Νεομαρτύρων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται με την παρέλαση στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων (μαθητές, πολιτιστικοί σύλλογοι) ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.