Τουλάχιστον 40.000 πρόσφυγες θα παραμείνουν επ΄αόριστον στην Ελλάδα

Τουλάχιστον 30 – 40.000 πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, χωρίς να προσδιορίσει το διάστημα αυτό.

Τα λόγια αυτά του κ. Μουζάλα αποκάλυψε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», δημοσιοποιώντας μέρος της συζήτησης που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και ειδικότερα την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, στον καταυλισμό της Ειδομένης.

«Ο κ. Μουζάλας μού είπε ότι στο Καλαί, στη Γαλλία, λειτουργούσε επί επτά χρόνια μια αντίστοιχη Ειδομένη» ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης. Στη συνέχεια δήλωσε ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης του είπε πως «πρέπει να αρχίσουμε σιγά σιγά να συνειδητοποιούμε -και φαίνεται ότι αυτό γίνεται- ότι θα μείνουν τουλάχιστον 30-40.000 από τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και πρέπει αυτούς να τους θεωρούμε ότι θα μείνουν για πολύ καιρό».

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δήλωσε στο σταθμό πως «εκείνο που μετράει είναι να οργανωθούμε, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους, κάτι που είναι και δική μου πεποίθηση». Αναφερόμενος στην ύπαρξη σχεδίου εκκένωσης της Ειδομένης, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι δεν θίχτηκε το συγκεκριμένα θέμα από τον υπουργό, όμως τού μετέφερε το αίτημα μετακίνησης των προσφύγων που βρίσκονται σε αποθήκη, στο λιμάνι της Καβάλας.

Σε ερώτηση για το Eurogroup, ο κ. Μπουτάρης άφησε αιχμές για την τακτική και τους χειρισμούς της κυβέρνησης λέγοντας πως «αυτή η ιστορία έπρεπε να είχε τελειώσει από το Νοέμβριο. Το πρόβλημα το δικό μας είναι ότι λέμε ψέματα, έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των επιχειρηματιών, των τραπεζών, είμαστε μια χώρα για πέταμα. Πέντε χρόνια μνημόνια; Γιατί βγήκε η Κύπρος; Η Πορτογαλία; Απλούστατα γιατί έχουν άλλη αντίληψη των πραγμάτων».