Γιουνκέρ σε Τσίπρα: «Περίμενε ως αύριο»

Έντονες είναι οι διεργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου για το αίτημα σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ώστε να βρεθεί πολιτική λύση στο αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Άλλωστε σήμερα το μεσημέρι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός αναμένεται να υποβάλει το αίτημα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ του συνέστησε «να περιμένει ως αύριο» κάτι που ερμηνεύεται από κυβερνητικές πηγές ως μια κίνηση προκειμένου να εξευρεθεί πολιτική λύση. «Ο Τσίπρας θα στείλει την επιστολή στον Τουσκ το μεσημέρι, εκτός αν αλλάξει κάτι…» ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Θα επιδιώξει παρέμβαση ΗΠΑ προς ΔΝΤ

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, ενώ θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει παρέμβαση από πλευράς ΗΠΑ προς το ΔΝΤ προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Συνομιλητές του πρωθυπουργού επιβεβαίωναν ότι διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων και όχι μόνο, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Εισηγήσεις για «πλήρη ρήξη»

Διαρκείς είναι από το πρωί οι συσκέψεις που έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου με στενούς του συνεργάτες προκειμένου να εξετάσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Κυβερνητικοί παράγοντες διαμήνυαν προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε τίποτε επιπλέον, ας αναλάβουν και οι Ευρωπαίοι την ευθύνη για τη στάση του ΔΝΤ» ενώ ορισμένοι άλλοι εισηγούνταν στον Πρωθυπουργό να έρθει σε «πλήρη ρήξη» με τους δανειστές εφόσον δεν υιοθετηθούν οι ελληνικές θέσεις -με οποιοδήποτε κόστος.