Στον ύφαλο του ΔΝΤ προσκρούει η διαπραγμάτευση - Σύνοδο Κορυφής για πολιτική λύση ζητά ο Τσίπρας

Δραματικές είναι οι εξελίξεις μετά το χθεσινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών σχετικά με τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενώ ακολούθησε και η ματαίωση του Eurogroup που είχε δρομολογηθεί για τη Μεγάλη Πέμπτη. Σήμερα ενδέχεται να υπάρξει νέα συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις διάρκειας περίπου μισής ώρας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, την διακοπή ζήτησαν οι επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ την έκτακτη σύγκληση του Euro Summit, των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τουσκ σήμερα το πρωί, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών με ηγέτες και παράγοντες της Ε.Ε. προς αναζήτηση λύσης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, εξάλλου, μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ πως δε θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Eurogroup της Μ. Πέμπτης για την Ελλάδα, είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι θα αναζητείτο διέξοδος με πολιτική απόφαση σε υψηλό επίπεδο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχολίαζαν πως το ΔΝΤ δεν πείθεται ότι «δεν μπορούμε να ψηφίσουμε προληπτικά μέτρα», ενώ οι Ευρωπαίοι το συζητάνε. «Αυτό που θέλει το ΔΝΤ, εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε» ξεκαθάρισαν και επισήμαναν ότι αυτό «το ξέρουν οι Ευρωπαίοι. Αυτοί θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ας τα βρουν με το ΔΝΤ». Παράλληλα έστειλαν σαφές μήνυμα ότι «χώρα που να νομοθετεί τώρα μέτρα για μετά από τρία χρόνια δεν υπάρχει στον κόσμο», σχολίασαν και έστειλαν σαφές μήνυμα: «Αν δεν συμφωνούν, ας πάμε σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και βλέπουμε…»

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές επιρρίπτουν την ευθύνη για την αναβολή του Eurogroup στο ΔΝΤ και τον Β. Σόιμπλε λέγοντας ότι «εδώ και τρεις μήνες, το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks» ενώ τονίζουν και την επιμονή του Β. Σόιμπλε για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να επισημαίνει ότι, πέραν των συνταγματικών κωλυμάτων, η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή όχι μόνον από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από το σύνολο της Βουλής, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο για πολιτικές εξελίξεις. Σφόδρα ενοχλημένος από την εξέλιξη είναι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που είχε εξαρχής εκφράσει επιφυλάξεις, χωρίς πάντως να τίθεται ζήτημα με την παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα.

“Σαρώνει” τα αποθεματικά η κυβέρνηση

Σε «σαφάρι» για την εξεύρεση ρευστότητας φαίνεται ότι προχωρά η κυβέρνηση, καθώς η πολύμηνη διαπραγμάτευση έχει αδειάσει τα κρατικά ταμεία. Έτσι, καταφεύγει εκ νέου στα αποθεματικά των δημοσίων φορέων, αλλά και της Βουλής, για να καλυφθούν βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων. Ήδη στα ταμεία της Τραπέζης της Ελλάδος έχει καταλήξει ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών των νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ, του ΕΟΠΥΥ, Ταμείων (όπως το Ταμείο Νομικών και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), αλλά και της Βουλής.

Και πράσινα δάνεια στα funds

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος έκανε γνωστό ότι έκλεισαν τόσο το θέμα του αφορολόγητου, όσο και το θέμα των κόκκινων δανείων και διευκρίνισε ότι «αυτό που κάναμε είναι ότι δεχτήκαμε να μπουν και μερικά πράσινα δάνεια, όχι συνδεδεμένα με τα σπίτια, στο πακέτο που θα πουληθεί».

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι έχουν μείνει κάποια ψιλά πράγματα και δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα και πρόσθεσε ότι «οι θεσμοί υπολογίζουν την επίδραση αυτών των τελευταίων μικρών πραγμάτων που μας επέβαλαν, ενώ για τα 3,6 δισ. ευρώ, επιμένουμε στον μηχανισμό. Θα δούμε τι θα γίνει. Είναι κρίσιμο το θέμα».