Game Over: Συμφωνία με τους δανειστές ή αδιέξοδο

Σήμερα Μ. Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πιο κρίσιμο ραντεβού μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης που θα δείξει εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, εν αναμονή της απάντησης των θεσμών για το αν δέχονται τα όσα συζητήθηκαν τη Μ. Δευτέρα..

Από εχθές, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αθήνα και στις συνεχόμενες συναντήσεις που πραγματοποιούν Τσακαλώτος-Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Από τη 13:00 μέχρι τις 20:30 οι δανειστές πραγματοποίησαν συνάντηση στο Hilton, χωρίς, όμως, κάποιο αποτέλεσμα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα του “προληπτικού μνημονίου”, ενώ όταν έπεσε στο τραπέζι το θέμα των κόκκινων δανείων, συμμετείχε και ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με την παρουσία στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδας. Φαίνεται, μάλιστα, ότι τελικά για το συγκεκριμένο θέμα οι απόψεις δανειστών και κυβέρνησης, συγκλίνουν. Πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να λέει “ναι” στον ενάμισι χρόνο παράτασης για πώληση κόκκινων δανείων στα funds, αντί για τρία που ζητούσε στην αρχή.

Στο ξενοδοχείο για συνάντηση με το κουαρτέτο βρέθηκε και ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Επί 5 ώρες τη Μ. Δευτέρα, οι δανειστές άκουγαν από τα στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ότι δεν γίνεται νομικά να ψηφίσουν προληπτικά μέτρα, σε περίπτωση απόκλισης του προϋπολογισμού από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Παρά τις προσπάθειές τους όμως, οι δανειστές δεν πείσθηκαν και ζήτησαν νομοθέτηση “εδώ και τώρα” των μέτρων 3,6 δισ. ευρώ και έτσι σήμερα θα αποφασίσουν αν θα δεχθούν άλλες εναλλακτικές ή αν οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Πάντως, τα στελέχη του ΔΝΤ εμμένουν στη “γραμμή Λαγκάρντ” που προβλέπει νομοθέτηση λεπτομερούς λίστας 4-5 βασικών μέτρων, στα οποία θα περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και μειώσεις κύριων συντάξεων. Την ίδια στιγμή, παρά τις φήμες για το ενδεχόμενο ψήφισης του “μηχανισμού” των υπό αίρεση μέτρων (contingency measures), κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται να τεθεί κανένα νομοσχέδιο προς ψήφιση από τη Βουλή μέσα στην Μ. Εβδομάδα.

Το Μαξίμου διευκρινίζει ότι η απόφαση του Eurogroup δεν αφορά τη νομοθέτηση μέτρων, αλλά έναν μηχανισμό εξισορρόπησης τυχών αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο κ. Ντάισελμπλουμ τηρεί ισορροπία ανάμεσα στο ενδεχόμενο να νομοθετηθούν άμεσα τα ενδεχόμενα μέτρα (όπως απαιτεί η Κριστίν Λαγκάρντ) και στο να υπάρξει αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης αποκλίσεων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, σημείωσε “κοιτώντας τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες βρίσκονται σε καλό δρόμο, είναι πολύ αποφασισμένοι. Θεωρώ ότι η δέσμη [μέτρων] που έχουμε κατά 95% δείχνει πολύ καλή. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν τύπο επιπλέον πακέτου εξασφάλισης και θεωρώ ότι πρέπει απλώς να εργαστούμε στο πώς αυτός ο μηχανισμός θα μοιάζει. Ασφαλώς, υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται – και ούτε καν επιθυμούμε – να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα το σχεδιάσουμε κατά τρόπο ο οποίος προσφέρει αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα, και χρειάζεται να είναι νομικά δυνατός, φυσικά”.

Ο στόχος και από τις δύο πλευρές είναι ένας: Να βρεθεί μία λύση ως το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ώστε να πραγματοποιηθεί κανονικά το προαναγγελθέν έκτακτο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης που θα μπορούσε να κινητοποιήσει τις διαδικασίες για την αναπροσαρμογή (reprofiling) του χρέους. Το Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο ότι η συμφωνία θα κλείσει στο πλαίσιο που η κυβέρνηση πρότεινε για τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ.