"Πόλεμος" Τόσκα - συνοριοφυλάκων για την "διέλευση τζιχαντιστών"

Ως ανακρίβειες και ψεύδη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τις δηλώσεις των εκπροσώπων των συνοριοφυλάκων ότι εξακολουθούν να περνούν τζιχαντιστές από την Ελλάδα. Απαντώντας στις αιτιάσεις που διατύπωσαν οι συνοριοφύλακες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τόσκας πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις βλάπτουν τη χώρα, ενώ το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσε ότι κινείται η διαδικασία διερεύνησης για τις συγκεκριμένες δηλώσεις  ενώ θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι «η Ομοσπονδία Συνοριοφυλάκων, σε μία προσπάθεια συντεχνιακής ανάδειξης, μας υποδεικνύει την εθνική πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Με σωρεία ανακριβειών και ψεμάτων όπως “ακόμα και τώρα είμαστε βέβαιοι ότι συνεχίζουν να περνούν από τη χώρα τζιχαντιστές”, βλάπτουν τη χώρα. Οι πράξεις αυτών που διαδίδουν τέτοια ψεύδη, αλλά και όσων τους βοηθούν, είναι ανεύθυνες και επικίνδυνες, και ως τέτοιες θα αντιμετωπιστούν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση του Αρχηγείου της Αστυνομίας, η οποία χαρακτηρίζει τα όσα αναφέρθηκαν στην συνέντευξη ανυπόστατα, στερούμενα πραγματικής βάσης «και ενδεχομένως να υποκρύπτουν ή να εξυπηρετούν σκοπιμότητες, και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και υπογραμμίζει ότι «είναι προφανές ότι όποιος διαθέτει και αναφέρεται σε τέτοια στοιχεία, έχει νομική υποχρέωση να τα υποβάλλει άμεσα στις αρμόδιες αρχές, άλλως ενδεχομένως διαπράττει σοβαρά ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα».

Όπως επισημαίνεται, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας κινείται η διαδικασία της διοικητικής διερεύνησης για το περιεχόμενο των δηλώσεων αυτών, ενώ όλο το υλικό θα υποβληθεί άμεσα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για περαιτέρω ποινική αξιολόγηση.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων ανέφεραν, μεταξύ άλλων, πως ειδικά με την Ειδομένη η κυβέρνηση άφησε να διαμορφωθεί μια κατάσταση που πλέον δεν είναι ελέγξιμη και διαχειρίσιμη, εκφράζουν την βεβαιότητα  ότι «συνεχίζουν να περνούν τζιχαντιστές από την χώρα» και τονίζουν ότι τα hot spots έχουν μετατραπεί σε κλειστά κέντρα κράτησης χωρίς προδιαγραφές.