"Δεν καταφεραμε να ελέγξουμε το χάος στην Ειδομένη"

Για το “χάος” στην Ειδομένη, όπως είπε χαρακτηριστικά, μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και την αδυναμία της Κυβέρνησης να βάλει τάξη στην κατάσταση που δημιουργήθηκε εκεί, απαντώντας σε επίκαιρες απαντήσεις βουλευτών.

Έπειτα από το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, ο Γιάννης Μουζάλας επέστρεψε στη Βουλή απ΄ όπου έκανε λόγο για “πονηρές” ΜΚΟ οι οποίες εισέβαλαν στην περιοχή μαζί με τις κανονικές, οι οποίες έκαναν κακό και εξυπηρέτησαν διαφορετικούς σκοπούς.

«Αυτό συνέβη μόνο στην Ειδομένη, λόγω του γεγονότος ότι δεν καταφέραμε να ελέγξουμε το χάος που υπήρχε εκεί. Χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσει η απελπισία των ανθρώπων εκεί, χρειάζεται χρόνος για να δώσουμε μορφή στο χάος, όμως σιγά σιγά αρχίζει να μπαίνει μία τάξη», τόνισε ο κ. Μουζάλας, σημειώνοντας ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την Ειδομένη ήταν διεθνούς επιπέδου, λαμβάνοντας υπόψη τι έγινε στη Γαλλία με το Καλαί, «προκειμένου να μην έχουμε αιματοχυσία».

Αναφορικά με τις ΜΚΟ που θα πάρουν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι αυτές είναι μόνο 8. «Προσπαθήσαμε με τον πρωθυπουργό να πάρουμε την χρηματοδότηση της ΕΕ για τους πρόσφυγες ως κράτος, αλλά δεν τα καταφέραμε και θα δοθεί στις ΜΚΟ. Αυτό που καταφέραμε είναι Ελληνες να καλύψουν το 70% των προσλήψεων που θα γίνουν για το προσφυγικό και το 80% των αγορών τροφίμων να γίνουν από την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Όσο για τα κέντρα ταυτοποίησης και υποδοχής προσφύγων, ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι υπάρχει καθυστέρηση εξαιτίας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. «Πρέπει να αντέξουμε 25 ημέρες ακόμη για την αποσυμφόρηση. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του περσινού καλοκαιριού», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη υπογράμμισε ότι αυτή δεν θα ξανακλείσει.

«Μπορείτε να μας κατηγορήσετε ενδεχομένως ότι αυτά που κάνουμε έπρεπε να τα είχαμε κάνει πριν από ένα μήνα, όμως δεν μπορούσαμε. Τώρα αρχίζει να δουλεύει ο σχεδιασμός και σε λίγο δεν θα υπάρχει Ειδομένη», κατέληξε.