Σε Ελλάδα και Τουρκία ο Στόλντεμπεργκ

Σε Αθήνα και Άγκυρα θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντεμπεργκ, εν μέσω του σκηνικού έντασης που έχει δημιουργηθεί στο Αιγαίο, από τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία.

Στην Αθήνα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μεταφέροντας το μήνυμα ότι, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προωθηθεί έως και τα Δωδεκάνησα, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί. Προς το παρόν, τα νατοϊκά πλοία πραγματοποιούν περιπολίες μεταξύ Λέσβου και Χίου, τη στιγμή που δεν δίνονται εντολές να κινηθούν προς το Καστελόριζο, όπου επίσης υπάρχουν προσφυγικές ροές.

Η Τουρκία έκανε ενστάσεις, σχετικά με τον ελλιμενισμό των πλοίων κι έτσι, ενώ τα πλοία βρίσκονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, πηγαίνουν για ανεφοδιασμό στον Πειραιά. Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η δραστηριότητα της επιχείρησης, οι Αμερικανοί, στην έδρα της νατοϊκής συμμαχίας δήλωσαν ότι, επιθυμούν να συνεισφέρουν στην επιτήρηση των προσφυγικών ροών, με πλοία, αερόστατα επιχείρηση, και άνδρες της ακτοφυλακής.

Ωστόσο, το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί τις τελευταίες μέρες, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας- με δεκάδες υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τις Οινούσσες και το νησί Παναγιά- δημιουργεί έκπληξη ακόμα και στο Πεντάγωνο.

Από ελληνικής πλευράς, τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών προέβησαν σε ενεργοποίηση ασκήσεων και διαβημάτων, την ώρα που υπάρχει αυξημένη επιφυλακή, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει τις προθέσεις της Άγκυρας.