Προεδρική εκλογή: «Μήλον της έριδος» οι αναποφάσιστοι

Σε «μήλον της έριδος» έχουν μετατραπεί οι Ανεξάρτητοι βουλευτές, τουλάχιστον εκείνοι που εμφανίζονται μέχρι και αυτήν τη στιγμή αναποφάσιστοι ως προς το τι θα πράξουν, αλλά και βουλευτές που σήμερα ανήκουν σε άλλα κόμματα αλλά προέρχονται από το χώρο της κεντροδεξιάς ενόψει της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου. Είναι κοινή παραδοχή ότι δεν αναμένεται να υπάρξει αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη ψηφοφορία, όμως, και οι δύο πλευρές, και ιδιαίτερα σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην εικόνα που διαμορφωθεί στο κοινοβούλιο καθώς εκτιμάται ότι θα επιδράσει στην πορεία των άλλων ψηφοφοριών. Το βλέμμα όλων παραμένει στραμμένο στην τελευταία τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

Με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες, κύκλοι προσκείμενοι στον πρωθυπουργό υποστηρίζουν ότι ο στόχος που έχει τεθεί για την ψηφοφορία της 17ης Δεκεμβρίου είναι η εξασφάλιση 160 – 165 θετικών ψήφων για την εκλογή του Σταύρου Δήμα, αριθμός που εκτιμούν ότι μπορεί να διαμορφώσει ένα σχετικά θετικό κλίμα για την τελική έκβαση της διαδικασίας. Η εκτίμηση αυτή δεν φαίνεται ν’ απέχει πολύ από την πραγματικότητα καθώς εκ των αναποφάσιστων ανεξάρτητων βουλευτών εκτιμάται ότι ένας ικανός αριθμός θα επηρεαστεί αν δει την «πλάστιγγα» να κλίνει προς την μία ή προς την άλλη πλευρά. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η συγκέντρωση 160 – 165 βουλευτών κατά την πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή είναι ένα ικανοποιητικό έδαφος επί του οποίου μπορεί κανείς να ελπίζει ότι μπορεί στη δεύτερη ψηφοφορία της 23ης Δεκεμβρίου να συγκεντρωθούν 175 βουλευτές και τελικά να απομένουν μόνο πέντε για τον πολυπόθητο αριθμό των 180 στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής ως «σίγουροι» εμφανίζονται: υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα οι 155 βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ αποφασισμένοι να καταψηφίσουν εμφανίζονται οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 12 του ΚΚΕ, οι 12 των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 10 της Δημοκρατικής Αριστεράς και οι 16 της Χρυσής Αυγής. Εξ αυτών ορισμένοι που αμφιταλαντεύονται φέρονται να συγκαταλέγονται στις ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς και για τα «μάτια» τους έχει, ήδη, αρχίσει σκληρή μάχη. Η αμφίρροπη στάση που τηρούν αρκετοί εκ των αναποφάσιστων βουλευτών καθιστά αβέβαιη και τη συγκέντρωση των 121 «όχι» που επιδιώκει να συγκεντρωθούν η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναποφάσιστοι παραμένουν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι Μ.Ιατρίδη, Κ.Μάρκου και Β.Οικονόμου. Σχετική βεβαιότητα υπάρχει για τους Γ. Νταβρή, Π.Μελά, ενώ κοντά στο «ναι» βρίσκονται οι Χρ.Αηδόνης, Κ.Γιοβανόπουλος, Γ.Κουράκος, Σπ.Λυκούδης, Β.Καπερνάρος, Γ.Κασαπίδης, Γρ.Ψαριανός και Β.Πολύδωρας. Κοντά στο «όχι» φαίνεται να βρίσκονται οι Π.Τατσόπουλος, Μ.Ανδρουλάκης, Οδ.Βουδούρης, Χρ.Γιαταγάνα, Θ.Παραστατίδης, Ρ.Μακρή, Π.Μουτσινάς, Θ.Τζάκρη και Μ.Μπόλαρης.

Μέσα στο συγκεχυμένο αυτό πλαίσιο φαίνεται ότι επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόταση που, αρχικά είχαν θέσει με κείμενό τους οκτώ βουλευτές (ανεξάρτητοι και από τη Δημοκρατική Αριστερά), η οποία τασσόταν υπέρ της επίτευξης συμφωνίας για το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας, της επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και τον ορισμό ημερομηνίας πρόωρων εκλογών εντός του 2015.

Με την προοπτική αυτή φαίνεται ότι «φλερτάρουν» πλέον και μεμονωμένοι βουλευτές, όπως πχ ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, εκτιμώντας ότι μπορεί να συνεισφέρει στον υπερσκελισμό του αδιεξόδου.

Εντούτοις, πηγές προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονταν κάθετα κατηγορηματικές υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια προοπτική θα διαιώνιζε την πολιτική αστάθεια, της οποίας η αντιμετώπιση ήταν ακριβώς ο στόχος της απόφασης επίσπευσης της προεδρικής εκλογής.