Μάρδας για τους πρόσφυγες επενδυτές: "Είναι διεθνής πρακτική"

Στην πρότασή του για εξεύρεση επενδυτών ανάμεσα στους πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα εμμένει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, δύο ημέρες μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν όχι μόνο από τα αντιπολιτευτικά κόμματα αλλά και από στελέχη της Κυβέρνησης, όταν δήλωσε την εν λόγω πρόταση για πρώτη φορά.

Σε συνέντευξή του στον στον Real fm, ο κ. Μάρδας ρωτήθηκε πολλές φορές από τον Νίκο Στραβελάκη για το αν έχει μετανιώσει για την δήλωσή του.

«Όχι. Είναι μια θέση η οποία βασίζεται στην διεθνή εμπειρία, ως εκ τούτου δεν χρειάζεται καμία ανασκευή. Προσπαθούμε να αντιγράψουμε μια πρακτική διεθνή, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό» επέμεινε. Πρόσθεσε πως «όπως έγινε και σε άλλες χώρες και μπόρεσαν και μάζεψαν κάποια χρήματα αυτό μπορεί να γίνει και σε εμάς. Δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας» τόνισε ο κ. Μάρδας.

Μάλιστα αναφέρθηκε σε αντίστοιχα παραδείγματα σε άλλες χώρες: «Στην Αίγυπτο οδήγησαν αύξηση επενδύσεων 400-500 εκατ. ευρώ, στην Τουρκία μέχρι το 2015 οδήγησαν στη δημιουργία 4.000 επιχειρήσεων και 220 εκατ.ευρώ» είπε.

Μάλιστα όταν ρωτήθηκε αν, αντιθέτως, άργησε η κυβέρνηση γι’ αυτή την πρόταση καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην πρώτη φάση της μεταναστευτικής κρίσης ανίχνευαν το οικονομικό προφίλ των μεταναστών, ο κ. Μάρδας απάντησε: «Αυτό είναι τώρα μια άλλη υπόθεση. Αυτό αποδεικνύει και την αξία της πρότασης. Έστω και καθυστερημένα, οι πρόσφυγες εξακολουθούν να έρχονται. Οι Γερμανοί το έκαναν και σε στρατόπεδα του Λιβάνου και της Ιορδανίας. Παλιότερα υπήρχαν άλλες πιεστικές καταστάσεις, είχαμε κάποιες άλλες προτεραιότητες. Όμως θεωρούμε ότι τώρα που ηρεμούν τα πράγματα, υπάρχουν περιθώρια εφαρμογής μιας τέτοιας πολιτικής»

Επέμεινε ότι επρόκειτο για εισήγηση που δεν είναι πρόταση αιχμής αλλά «χαμηλής ταχύτητας» και πως ο σχεδιασμός αυτός είναι μεσοπρόθεσμος και όχι βραχυπρόθεσμος. Οπως είπε, η εισήγηση αυτή, δεν στόχευε στους πρόσφυγες της Ειδομένης ή του Πειραιά, επιμένοντας ότι κάποιοι από τους πρόσφυγες/μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα μπορεί να έχουν επενδυτικές δυνατότητες. «Σε 10-15 μέρες δεν θα υπάρχει Ειδομένη. Η πρόταση μας αναφέρεται σε μια μεσοπρόθεσμη περίοδο, είναι μια πρόταση διαμόρφωσης μιας πολιτικής» πρόσθεσε ο κ. Μάρδας.

«Η πρότασή μου έγινε προφορικά στους συναδέλφους μου υπουργούς και απομένει να αποφασίσουν για το χρόνο εφαρμογής μιας πρότασης, είτε ως έχει, είτε διαφοροποιημένη» σημείωσε ο κ. Μάρδας.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις υπουργών εναντίον του απάντησε ότι «οι συνάδελφοί μου ήταν πολύ προσεκτικοί και ήταν αυτονόητα όσα είπαν» ενώ για τις αντιδράσεις από άλλα κόμματα είπε: «Όταν υπάρχει κενό γνώσης ή εμπειρίας καλό θα είναι κάποιοι να κρατούν κλειστό το στόμα τους».