"Τα μαζεύει" ο Καμμένος: "Δεν ζητώ τίποτε από τον Τσίπρα, δεν στέλνω τελεσίγραφο"

Να παραιτηθεί μόνος του ο Γιάννης Μουζάλας από την θέση του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, αμέσως μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ενώ σε μια προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους τόνισε πως θα περιμένει τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, μετά την Σύνοδο Κορυφής και έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση της διαπλοκής, που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι το κυρίαρχο μέλημα αυτής της κυβέρνησης. «Δεν ζητώ τίποτε από τον Αλέξη Τσίπρα, δεν στέλνω τελεσίγραφο» σημείωσε με νόημα.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι στιγμές είναι πολύ σημαντικές για την πατρίδα μας και το κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη του, δεν την έχει όμως ο Γιάννης Μουζάλας. «Η συνεργασία μας μέχρι στιγμής έχει εξελιχθεί πολύ καλά», τόνισε ο κ. Καμμένος και αναφερόμενος στην επίμαχη δήλωση Μουζάλα υποστήριξε ότι «Ανεξάρτητα εάν επρόκειτο για λεκτικό λάθος έδωσε τροφή σε εθνομηδενιστές».

Την Τρίτη το βράδυ υπάρχει η συζήτηση για τη διαφθορά στη Βουλή και είναι ώρα να ακουστούν ονόματα από τις περίφημες λίστες, ανέφερε ο κ. Καμμένος και κατέληξε τονίζοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι «πιστοί απόλυτα σε αυτά που είπαμε επιμένουμε στις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο πρωθυπουργός σε συνεννόηση και μαζί μας μετά την  επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, για να επιστρέψουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας οι εθνομηδενιστές».

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, υπό τον Πάνο Καμμένο, κράτησε σχεδόν δύο ώρες και διεξήχθη σε βαρύ κλίμα. Χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας που επικράτησε είναι ότι τα στελέχη του κόμματος της συγκυβέρνησης δεν έκαναν καμία δήλωση προσερχόμενα στη Βουλή, ενώ δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα κατά την διάρκεια της καταγραφής των εικόνων πριν την έναρξη της συνεδρίασης από τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναχωρεί αργότερα για τις ΗΠΑ, ένα προγραμματισμένο ταξίδι για το οποίο χθες υπήρχε η πληροφορία πως θα ακυρωθεί. Άλλωστε, ανέφεραν πηγές από το κόμμα, προέχει και η εθνική προσπάθεια στην Σύνοδο Κορυφής από σήμερα, την οποία δεν υπονομεύουν οι ΑΝΕΛ.

Ήδη μια πρώτη διαφωνία είχε καταγραφεί, μεταξύ του προέδρου των ΑΝΕΛ και του βουλευτή Κώστα Ζουράρι. Μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega, ο κ. Ζουράρις επισήμανε ότι ο Γιάννης Μουζάλας όντας κουρασμένος και εκ φραστικής παραδρομής χρησιμοποίησε τη λέξη «Μακεδονία» και πρόσθεσε με νόημα ότι ο Γιάννης Μουζάλας δεν είναι εθνομηδενιστής. Από την άλλη ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, επανέλαβε σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, λίγη ώρα πριν συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ότι επιμένει σε παραίτηση Μουζάλα, διαμηνύοντας παράλληλα πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από το χθεσινοβραδυνό τηλεφώνημα του Υπουργού Άμυνας με τον Πρωθυπουργό προηγήθηκε συνάντηση μεταξύ του Πάνου Καμμένου, του Νίκου Παππά και του Τέρενς Κουίκ, στην οικεία του κ. Καμμένου. Αργά το βράδυ ο Πάνος Καμμένος σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε: «Ό,τι έχω δημόσια δηλώσει ισχύει, δεν αλλάζω θέσεις, αύριο η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση».

Το ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ Τσίπρα – Καμμένου παρέμεινε ανοιχτό, καθώς ο Πρωθυπουργός δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση που υπέβαλε χθες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρά την εκπεφρασμένη απαίτηση του Π. Καμμένου. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι, δεν είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού η αντικατάσταση του Γιάννη Μουζάλα, ενώ καλλιεργείται η «ελπίδα» ότι, θα βρεθεί συμβιβαστική λύση. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, πάντως, δεν φαίνεται να προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση.

Τα σενάρια για «νέα» κυβέρνηση

Με το ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων να παραμένει ανοιχτό, υπάρχει το σενάριο ενός μίνι ανασχηματισμού, ο οποίος όμως μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, από τον ΣΥΡΙΖΑ αν αντικατασταθεί ο Γ. Μουζάλας και από τους ΑΝΕΛ αν παραμείνει στη θέση του.

Η άρνηση, πάντως, του Πρωθυπουργού να δεχτεί την παραίτηση Μουζάλα, ικανοποίησε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης και η Ρένα Δούρου, τα οποία έσπευσαν να υπερασπιστούν τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής δημοσίως. Άγνωστες παραμένουν ωστόσο οι αντιδράσεις τους, σε περίπτωση απομάκρυνσης του Γιάννη Μουζάλα.

Από την άλλη, φαίνεται πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να «βολιδοσκοπούν» τη στάση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, που βρίσκονται στον αντίποδα της στάσης του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρεί «επιβεβλημένη την παραίτηση Μουζάλα».