Μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι αποφάσεις για Μουζάλα

Μετά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής θα ληφθεί η τελική απόφαση για το τι θα γίνει με την παραμονή ή όχι του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα στην κυβέρνηση. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος εμμένει στη θέση του για παραίτηση του κ. Μουζάλα μετά τη χθεσινή αναφορά του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τον όρο “Μακεδονία” στην ΠΓΔΜ.

Η κ. Γεροβασίλη απέφυγε να αναφέρει εάν ο κ. Μουζάλας είναι υπουργός υπό προθεσμία και τόνισε πως ο Πρωθυπουργός εξήγησε στον κ. Καμμένο ότι συμμερίζεται τις θέσεις των ΑΝΕΛ, αλλά προέχει η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και η σύνοδος κορυφής. “Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε δημόσια το λεκτικό σφάλμα του και ζήτησε δημόσια συγγνώμη. Παράλληλα ο πρωθυπουργός κατανοεί και συμμερίζεται την ευαισθησία τόσο του Π. Καμμένου, όσο και τον ΑΝΕΛ, όσο βεβαίως και του ελληνικού λαού για το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ και τη χρήση του ονόματος Μακεδονία. Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της σε σχέση με την ονομασία της γείτονος χώρας. Αυτό που προέχει σήμερα ωστόσο είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης και απόλυτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι η επιτυχής έκβαση της αυριανής Συνόδου”, τόνισε με νόημα η κ. Γεροβασίλη.

Σε ό,τι αφιορά το θέμα της διαπραγμάτευσης η κυβερνητική εκρόσωπος έθεσε την 25η Μαρτίου ως ημερομηνία ορόσημο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Κατά την νεημέρωση των πολιτικών συντακτών η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους μέχρι 25 Μαρτίου» και εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τις προτάσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στο τραπέζι.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί εντός του ορίου της εντολής που πήρε στις 20 Σεπτεμβρίου από τον λαό και πως δεν θα κάνει δεκτές προτάσεις που κινούνται εκτός της συμφωνίας του καλοκαιριού. Καταλήγοντας επεσήμανε ότι οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για μηδενικές περικοπές στις συντάξεις και για το αφορολόγητο θα τηρηθούν στο ακέραιο.