Έξι σημεία για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή από τον ΣΥΡΙΖΑ

Οδικό χάρτη έξι σημείων για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή παρουσίασε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, στην σημερινή συνεδρίαση του κομματικού οργάνου.

Ειδικότερα ο κ. Ρήγας εισηγήθηκε:

Ένταση των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία με την συμμετοχη στις διαδικασίες ειρήνης όλων των εμπλεκόμενων πλευρών συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Αυστηρή τήρηση της κατάπαυσης πυρός και χρονοδιαγράμματα για την διοργάνωση ελεύθερων δημοκρατικών εκλογών στην Συρία.

Αυστηρός έλεγχος στις εξαγωγές όπλων στην περιοχή, συνοδευόμενος από εμπάργκο εξαγωγών προς εμπόλεμες χώρες ή παρατάξεις και επιβολή ελέγχου και κυρώσεων σε χώρες που γίνονται εισαγωγές πετρελαίου απο τις παράνομα κατεχόμενες από τον ISIS πετρελαιοπηγές.

Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού με τερματισμό των εποικισμών και γενικότερα της ισραηλινής κατοχής. Στην κατεύθυνση αυτή καλείται να συμβάλλει η Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας το Κράτος της Παλαιστίνης, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών που μπορεί και πρέπει να αναλάβει.

Επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας της τουρκικής κυβέρνησης με τους Κούρδους, προς όφελος μιας δημοκρατικής και φιλειρηνικής Τουρκίας, παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας για όλη την Μ. Ανατολή και την Μεσόγειο.

Ανάδειξη του Κυπριακού ως κεντρικού προβλήματος ειρήνης και ασφάλειας της Μεσογείου, προωθώντας στην βάση αυτή και ένα νέο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τον κυπριακό λαό, με το σκεπτικό ότι η επίλυση του προβλήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ μπορεί να μετατρέψει την Κύπρο σε παράδειγμα συμβίωσης διαφορετικών κοινοτήτων και γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης με την Μ. Ανατολή.

Συντονισμός Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας για την σύγκληση Διάσκεψης Ασφαλείας και Συνεργασίας της Μεσογείου. Στο επίκεντρο της Διάσκεψης να βρεθεί η Ευρωμεσογειακή Συνεργασία με στόχο την γεφύρωση του εκρηκτικού χάσματος Βορρά-Νότου στην Μεσόγειο.