Άδειος "άσος"

Μπορεί το του hot spot στην Χίο που εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα… να μην έχει πρόσφυγες, αφού, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, εδώ και τρεις μέρες έχουν μηδενιστεί οι ροές προς το νησί, ωστόσο, μπορεί να φανεί χρήσιμο στην κυβέρνηση σε επίπεδο τακτικής έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το “Κέντρο υποδοχής και προσωρινής διαμονής μεταναστών και προσφύγων” βρίσκεται στο παλιό βιομηχανικό συγκρότημα της ΒΙΑΛ στο Χαλκείος και τη δυνατότητα καταγραφής και πιστοποίησης 600 μεταναστών και προσφύγων ημερησίως, με προοπτική να επεκταθεί μέχρι και για 1.200 άτομα.

Για την ιστορία, στα εγκαίνια θα παραστεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος αύριο περιοδεύει στο ανατολικό Αιγαίο.

Η ΑΔΕΔΥ Χίου πάντως διοργανώνει το μεσημέρι διαμαρτυρία στην είσοδο του hot spot, διαδηλώνοντας την αντίθεση της «στην επιχειρούμενη γκετοποιήση των θυμάτων του βάρβαρου πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ καθώς και στην είσοδο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο».

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα εν δυνάμει “διαπραγματευτικό χαρτί” δεδομένου ότι η τρέχουσα εβδομάδα μπορεί να είναι κρίσιμη για το Προσφυγικό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.

Αύριο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ, το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε “μίνι σύνοδο”, την οποία οργανώνουν η Γερμανία και η Γαλλία στην έδρα της μόνιμης αντιπροσωπείας της Αυστρίας στην Ε.Ε..

Στη σύνοδο, η οποία θα εστιάσει αποκλειστικά στο προσφυγικό, θα συμμετέχουν 11 χώρες και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της “Ναυτεμπορικής”, στη διάρκεια της συνόδου ο Α. Τσίπρας θα συμμετάσχει πιθανότατα και σε τριμερή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, στις συναντήσεις αυτές ο κ. Τσίπρας θα πάει έχοντας στον χαρτοφύλακά του την ολοκλήρωση των έργων στα τέσσερα hotspots (πλην της Κω που θα είναι έτοιμο σε λίγες ημέρες) και στα δύο κέντρα μετεγκατάστασης σε Σίνδο και Σχιστό.

Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό ότι εν όψει της συνόδου Κορυφής οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά σχεδόν έχουν σταματήσει και αυτό σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι Τούρκοι ελέγχουν πλήρως τη ροή των προσφύγων.

Τέλος, στο Μαξίμου αξιολογούν θετικά τον «πάγο» τόσο της κ. Μέρκελ όσο και του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στις επιδιώξεις της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας για κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας με Σκόπια και Βουλγαρία.

Στο μεταξύ, η ΠΓΔΜ ζητά και αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, μέρος της οποίας θα είναι και η Ελλάδα, καθώς τα Σκόπια δεν έχουν κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος , δήλωσε από την Πράγα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της συνάντησης των πρωθυπουργών των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία,Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία).

Ο κ. Ιβάνοφ συμπλήρωσε ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης είναι απαραίτητη μία ενιαία και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση και λύση.

Ο κ. Ιβάνοφ σημείωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί «μονομερείς λύσεις» σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και πρόσθεσε ότι από την ΠΓΔΜ, “η οποία δεν είναι παρά μόνο υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., ζητείται να επωμισθεί ένα βάρος το οποίο μεγάλες και ισχυρές χώρες της Ε.Ε. δεν δείχνουν πρόθυμες να αναλάβουν”.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη και τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, όμως για να επωμισθεί το βάρος που ζητείται από αυτήν απαιτεί από την Ε.Ε. στήριξη σε πολιτικό επίπεδο, όπως και οικονομική βοήθεια.