"Διαχείριση κάνουμε"...

Το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση… ακόμη και αν η Ελλάδα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της παραδέχθηκε ως πιθανότητα ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας!

Την ίδια ώρα “ομολόγησε” ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση περιορίζεται σε διαχειριστικές “τουφεκιές” του προσφυγικού ζητήματος.

Μιλώντας στην εκπομπή «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει «για να μην δοθεί άλλοθι». Αλλά πρόσθεσε:

«Τα hot spot. Είναι πολύ πιθανό παρότι εμείς θα είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας να υπάρξουν αρνητικές κινήσεις από την πλευρά της Ευρώπης. Ακόμη και να κλείσουν τα σύνορα. Δεν θα δημιουργηθεί κάποιο φαινόμενο που θα είναι τραγικό. Θα είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα που θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε»..!

Ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι «προβλήματα υπήρξαν και στη Σάμο και την Λέσβο και την Ειδομένη. Λύθηκαν σε εισαγωγικά. Διαχείριση κάνουμε του προβλήματος. Είχαμε δημάρχους που ήταν αντίθετοι. Βρίσκαμε κάθε φορά μία λύση στο πρόβλημα, η οποία προσπαθούσε να απαλύνει την κατάσταση. Πρέπει να ισορροπήσει κανείς το βάρος που δέχεται η τοπική κοινωνία με το προσφυγικό. Στην Κω βρήκαμε πόρτα».

Όπως εξήγησε ο Γιάννης Μουζάλας η εθνική προσπάθεια της Ελλάδας είναι να μειωθούν οι συνέπειες από το προσφυγικό «κύμα» και η παραμονή των προσφύγων στα κέντρα ταυτοποίησης να κυμαίνεται από 24 έως 72 ώρες.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της Ε.Ε. ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξήγησε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις. «Η μία άποψη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση με ανθρωπιστικούς όρους και υπάρχει μία άποψη που παίρνει την Ευρώπη από τον διαφωτισμό και την γυρνάει στον μεσαίωνα. Δεν είναι η κυρίαρχη μέσα στους θεσμούς και εκεί στηριζόμαστε», σημείωσε ο Γιάννης Μουζάλας.

Για την Κω τόνισε ότι ο Δήμαρχος του νησιού δεν λέει την αλήθεια και αλλάζει συνεχώς θέσεις. «Δεν θέλει την δημιουργία κέντρου ταυτοποίησης στο νησί του. Θεωρεί ότι είναι παράγοντας έλξης για τους πρόσφυγες και είναι κακό για τον τουρισμό. Κάθε φορά είμαστε μπροστά σε μία άλλη θέση, σε κάποιο άλλο οικόπεδο. Υπάρχει μία άποψη που δεν παίρνει υπόψιν της την εξής πραγματικότητα: Δεν πάμε εκεί τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Είναι ήδη εκεί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες».

Πηγή: real.gr