Είμαστε αμείλικτοι εναντίον της τρομοκρατίας

Τη σημασία της συμβολής των ολυμπιακών θεσμών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα με όρους ανθρωπισμού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε αμείλικτοι εναντίον της τρομοκρατίας, κάθε μορφής τρομοκρατίας και ιδίως της ισλαμικής τρομοκρατίας που έχει ενσκήψει, αλλά τους πρόσφυγες τους αντιμετωπίζουμε όπως ταιριάζει στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Και αυτό μπορεί να το κάνει το ολυμπιακό κίνημα πολύ περισσότερο από κάθε άλλον και να διδάξει στους λαούς ότι δεν μπορεί να υπάρχουν φοβικά σύνδρομα απέναντι σε ανθρώπους που ζητούν προστασία».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Για άλλη μία φορά, λοιπόν, εδώ, το ελληνικό πνεύμα- μην ξεχνάμε ότι οι ικέτες στην αρχαιότητα ήταν ένας θεσμός που μπορεί να μας διδάξει και σήμερα- για άλλη μία φορά, λοιπόν, είναι εδώ μαζί με το ολυμπιακό κίνημα, μέσω υμών, για να μπορέσει να στείλει αυτό το μήνυμα σε όλον τον κόσμο. Και επειδή είναι πολύ σημαντική αυτή η παρέμβασή σας, σας ευχαριστώ και για τον λόγο αυτό εκ μέρους της Ελλάδας».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής χαρακτήρισε την επίσκεψή του ως ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους Έλληνες, για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί έδωσαν σε όλη την ανθρωπότητα τους ολυμπιακούς αγώνες, μαζί με το πνεύμα, τις αξίες τους και τη Δημοκρατία και δεύτερον, για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα και οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα.

«Θέλω να εκφράσω επισήμως το σεβασμό που αισθανόμαστε για την Ελλάδα και για τους Έλληνες, διότι αναγνωρίζουμε πλήρως το βαρύ φορτίο το οποίο φέρει η Ελλάδα στους ώμους της. Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των προσφύγων που έπρεπε να υποδεχτείτε πέρυσι ήταν τεράστιος, ανέρχεται σε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και αυτό είναι πράγματι ένα τεράστιο βάρος για τη χώρα σας. Γνωρίζουμε, όμως, ότι το αντιμετωπίζετε με ανθρωπιά» είπε χαρακτηριστικά. «Και γι’ αυτόν τον λόγο θέλουμε να σας υποστηρίξουμε και θα το πράξουμε άμεσα και απτά. Επειδή βλέπω ότι είμαστε μεταξύ μας, θα ήθελα να σας πω εμπιστευτικά κάτι το οποίο θα ανακοινώσουμε στη συνέχεια και στη συνέντευξη Τύπου. Έχουμε αποφασίσει ως Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να σας βοηθήσουμε όσον αφορά τα hot spots της Λέσβου. Έχουμε, επίσης, αποφασίσει να προσφέρουμε συμπληρωματική οικονομική βοήθεια στην UNHCR, που είναι ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες και επίσης έχουμε αποφασίσει να κάνουμε μία συμβολική κίνηση, η οποία θα είναι η εξής: Αποφασίσαμε όταν θα ανάψει η ολυμπιακή φλόγα στην Ολυμπία, να περάσει από ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων» πρόσθεσε ο κ. Μπαχ.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την απόφαση της Επιτροπής, ένας από τους πρόσφυγες να είναι εκείνος ο οποίος θα τρέξει μαζί με τη φλόγα και κατέληξε: «Τέλος, αποφασίσαμε ότι εάν ένας από τους πρόσφυγες είναι σε επίπεδο συναγωνισμού για τους ολυμπιακούς αγώνες, τότε θα τον προσκαλέσουμε να συμμετάσχει για να μπορέσει να μπει και να περπατήσει μεταφέροντας την ολυμπιακή σημαία μέσα στο ολυμπιακό στάδιο του Ρίο στη Βραζιλία».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς