Έφυγε το μήνυμα-Η Τρόικα πιέζει, η Αθήνα προσπαθεί να πείσει

Νέο email στο οποίο επαναλαμβάνονται με ενδελεχή τρόπο τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων που η Αθήνα πρότεινε για την αντιμετώπιση τυχόν δημοσιονομικού κενού του 2015 απέστειλε, τελικά, η κυβέρνηση αργά το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, στο email δεν περιλαμβάνονται νέα μέτρα.

Αν και το πρωί της Παρασκευής υπήρχε η άποψη ότι δεν πρέπει ν’ αποσταλεί άλλο ηλεκτρονικό μήνυμα και η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει κατευθείαν το σύνολο των θέσεών της στη σύνοδο του Eurogroup της Δευτέρας, τελικά επικράτησε η άποψη ότι το email θα ήταν καλύτερο να σταλεί για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Αθήνα είναι αυτή που υποσκάπτει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας.

Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για σκληρή μάχη στο Eurogroup της Δευτέρας όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα προσπαθήσει να πείσει για αποδοχή του αίτηματός της για παράταση «τεχνικού χαρακτήρα λίγων εβδομάδων», γνωρίζοντας ότι η άποψη της τρόικας είναι ότι θα πρέπει η παράταση να είναι μεγαλύτερη και να κυμαίνεται μεταξύ έξι και 12 μηνών. Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών οι θέσεις αυτές της τρόικας διατυπώθηκαν σαφώς και κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group της περασμένης Πέμπτης, όπου και ασκήθηκαν πιέσεις για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

Κατά τις ίδιες πηγές, το ηλεκτρονικό μήνυμα της Αθήνας ήταν έτοιμο προς αποστολή από την Πέμπτη αλλά τελικά αποφασίστηκε να μην «φύγει» πιθανότατα επειδή παρέμενε ζωντανή η πιθανότητα τηλεδιάσκεψης με την τρόικα η οποία τελικά ναυάγησε.