Παπασταύρου: Πολιτικής σκοπιμότητας οι έλεγχοι για τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Τη δική του εκδοχή για τον λογαριασμό των 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ και αποτελεί αντικείμενο εξονυχιστικού ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές, δίδει ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, καταθέτοντας τα επιχειρήματά του και αρνούμενος κατηγορηματικά ότι τα χρήματα ήταν δικά του.

Ο κ. Παπασταύρου που διετέλεσε σύμβουλος για ένα διάστημα του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ελέγχεται, όπως σημειώνει το skai.gr, για την ύπαρξη λογαριασμού που εντοπίστηκε στη λίστα Λαγκάρντ με 5.4 εκ δολάρια. Κατέθεσε γραπτώς τις θέσεις του στις αρμόδιες αρχές, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η συνέχιση των ελέγχων – παρά τα σοβαρά στοιχεία που ο ίδιος προσκόμισε- γίνεται «για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας».

Ο Στ. Παπασταύρου στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε κληθεί σε εξηγήσεις από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώπιον του οποίου και κατέθεσε- τότε- εκτενές υπόμνημα. Μετά ταύτα δόθηκε εντολή για συμπληρωματικό φορολογικό έλεγχο, ο οποίος βρίσκεται προς το τέλος.

Σύμφωνα με όσα διατείνεται  στα υπομνήματά του ενώπιον των αρμοδίων αρχών, ο Στ. Παπασταύρου, τα χρήματα του επίμαχου λογαριασμού δεν ήταν δικά του, αλλά του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Αναλυτικά, τι υποστηρίζει ο Σταύρος Παπασταύρου, σύμφωνα με τα υπομνήματα που κατέθεσε στον εισαγγελέα και τις φορολογικές αρχές:

-Ο ελεγχόμενος λογαριασμός με τα 5,4 εκ. δολάρια ανήκε στην εταιρεία «STABRI» και οι όποιες κινήσεις του λογαριασμού αυτού έγιναν μόνον από τον Σάμπυ Μιωνή, που ήταν και ο κύριος των χρημάτων. Καμία κίνηση η κατάθεση στον λογαριασμό αυτό δεν έχει γίνει από τον ίδιο τον Παπασταύρου.

Ο ίδιος, όπως διατείνεται ήταν πληρεξούσιος στον λογαριασμό των 5,4 εκ. δολαρίων και τα χρήματα είχαν κατατεθεί από τον Μιωνή. Προσκομίζει  κατάθεση του ιδίου του Μιωνή που κατηγορηματικά βεβαίωνει ότι τα λεφτά ήταν δικά του και για ποιο λόγο τα κατέθεσε και γιατί επέλεξε ως εμπιστευματούχο ( νομικός όρος) τον δικηγόρο Παπασταύρου και τους γονείς του.

Επίσης προσκομίζει αναλυτικά την κίνηση του εν λόγω λογαριασμού και άλλα στοιχεία για να καταδείξει ότι τα χρήματα δεν ήταν δικά του, όπως και έγγραφα και στοιχεία από την τράπεζα HSBS.

Ωστόσο, όπως ανέφερε τόσο ο ίδιος ο κ. Παπασταύρου όσο και ο δικηγόρος του κ. Ναμίας, ενώ ο έλεγχος για τον επίμαχο λογαριασμό είχε οδηγήσει την υπόθεση στο αρχείο το περασμένο καλοκαίρι, η επιφύλαξη ενός ελεγκτή κράτησε το φάκελο ανοικτό και ο εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης έδωσε εντολή για συμπληρωματικό έλεγχο. « Ο εισαγγελέας, τόνισε ο κ. Παπασταύρου χειρίστηκε την υπόθεση με γνώμονα το νόμο και την ισονομία».

Όμως μετά ταύτα, όπως ανέφεραν παρουσιάζοντας τα επιχειρήματά τους σε εκπροσώπους του Τύπου,  εμφανίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα νέο στοιχείο, (excel) «αγνώστου προελεύσεως, αμφιβόλου γνησιότητας, χωρίς κανένα διακριτικό γνώρισμα, καμία σφραγίδα, καμία υπογραφή στο οποίο αναφέρεται ότι  ο Παπασταύρου ήταν ο ιδιοκτήτης του επίμαχου λογαριασμού και όχι ο πληρεξούσιος».

Με αυτό το στοιχείο, όπως επεσήμανε ο ελεγχόμενος δικηγόρος επιχειρείται ο καταλογισμός φόρων και προστίμων σε βάρος του για «λόγους πολιτικής σκοπιμότητας» παρά τα σοβαρά  στοιχεία περί του αντιθέτου που έχουν ήδη προσκομιστεί στις αρμόδιες αρχές.

Πάντως η έρευνα βρίσκεται προς το τέλος της και το ΚΕΦΟΜΕΠ ( που ελέγχει τον μεγάλο πλούτο) έχει δώσει προθεσμία για προσκόμιση δικαιολογητικών από τον Στ. Παπασταύρου καθώς ο έλεγχος για τα οικονομικά του επεκτάθηκε σε βάθος χρόνου από το 2000 και μετά.