«Έπιασε δουλειά» ο Κυρ. Μητσοτάκης - «Βλέπει» Καραμανλή και Σαμαρά την Τρίτη

Να κάνει την ΝΔ μια «μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη πολύ σύντομα» εξασφαλίζοντας την ενότητά της έθεσε ως στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την πρώτη του ημέρα ως πρόεδρος του κόμματος, τονίζοντας με νόημα ότι από την προσπάθεια αυτή «δεν περισσεύει κανείς». Ήδη, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ έχει προγραμματίσει  σειρά συναντήσεων με στελέχη του «γαλάζιου» κόμματος ενώ εντός της εβδομάδας, πιθανότατα, θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 12:30 ενώ μια ώρα αργότερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ έχει θέσει ψηλά στην «ατζέντα» του τις επαφές με τους πρώην προέδρους του κόμματος, δεδομένου ότι φέρεται να θέλει να ασκήσει δυναμική αντιπολίτευση. Άλλωστε, πολύ σύντομα θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον Πρωθυπουργό στην μείζονα μάχη για το «ασφαλιστικό».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σε δημοσιογράφους πως εκτός απροόπτου η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα συνεδριάσει την Πέμπτη. Στις επόμενες άμεσες κινήσεις του είναι ο ορισμός νέων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και νέου γραμματέα της ΚΟ, καθώς επίσης και εκπροσώπου Τύπου. Στο προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να οριστεί και η ημερομηνία κατά την οποία θα γίνει το τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει νωρίτερα από το προβλεπόμενο, με τις περισσότερες πληροφορίες να συγκλίνουν στα τέλη Φεβρουαρίου. Τότε θα εκλεγεί και νέος γραμματέας του κόμματος μιας και ο κ. Παπαμιμίκος συμφωνήθηκε να παραμείνει στη θέση του έως το συνέδριο. Αντίθετα, την παραίτησή του από την θέση του υπεύθυνου σχεδιασμού υπέβαλε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προκειμένου, όπως είπε, να διευκολυνθεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος.

Μέχρι το συνέδριο θα παραμείνει εκ των πραγμάτων, καθώς είναι αιρετός, στη θέση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ ο Σάκης Ιωαννίδης, ο οποίος σε αντίθεση με τον κ.Παπαμιμίκο είχε στηρίξει ενεργά το Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ήδη πάντως ο κ.Μητσοτάκης αποφάσισε την πρώτη αλλαγή στη Συγγρού. Νέος γενικός διευθυντής του κόμματος της ΝΔ (θέση που έχει ως αρμοδιότητα τα οικονομικά του κόμματος) αναλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος της Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑΣΥ), όπου ανήκουν μετρό, τραμ και ΗΣΑΠ, Νίκος Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης είχε τοποθετηθεί στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ το Νοέμβριο του 2012 (επί κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου- Κουβέλη) και είναι μηχανολόγος μηχανικός, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στη διοίκηση επιχειρήσεων και την αεροναυπηγική.

Σύντομα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πραγματοποιήσει και το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό το οποίο ως είθισται θα είναι στην Κύπρο.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Κυριάκος ανέλαβε και επίσημα τα «ηνία» της γαλάζιας παράταξης μετά από μια σύντομη τελετή παραλαβής –παράδοσης.Όπως και το βράδυ της Κυριακής, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ έστειλε μήνυμα ενότητας της ΝΔ και ευχαρίστησε τον κ. Πλακιωτάκη για το έργο του.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι πολίτες ψήφισαν δημιουργική ανανέωση και ζητούν να ανακαλύψει η Ν.Δ. τις αξίες που υπηρέτησε, αξίες που «θα βρεθούν απέναντι στον λαϊκισμό μιας αναποτελεσματικής κυβέρνησης».

«Βολές» από κυβερνητικά στελέχη

Κυβερνητικοί κύκλοι επισήμαναν πως αναμένουν τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό ώστε να διαμορφώσουν μία πρώτη άποψη όσον αφορά τη στρατηγική που θα τηρήσει ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν παρέλειψαν όμως να αναφέρουν ότι θυμούνται τα δείγματα γραφής που είχε δώσει ο κ. Μητσοτάκης ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Άλλα κυβερνητικά στελέχη σημείωσαν πως παρά τις διακηρύξεις του περί ανανέωσης, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ παραμένει προσκολλημένος στο νεοφιλελεύθερο δόγμα που επανειλημμένα αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες, ενώ παράλληλα σχολίασαν ότι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά την οικογενειοκρατία που επικρατεί στη συντηρητική παράταξη.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι σημείωσαν πως περιμένουν να δουν τι στάση θα τηρήσει ο κ. Μητσοτάκης απέναντι στα ακροδεξιά στηρίγματά – όπως τα χαρακτήρισαν – χωρίς τα οποία υποστήριξαν ότι δε θα είχε καταφέρει να εκλεγεί.

Προσπαθώντας μάλιστα να υποβαθμίσουν τη σημασία της εκλογής, κάποιοι παράγοντες στο Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι η διαφορά με την οποία εξελέγη ο κ. Μητσοτάκης σε βάρος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ήταν οριακή, και συνεπώς δεν συνιστά την πολιτική επανάσταση που η ΝΔ θέλει να παρουσιάσει.

Πηγές: news247.gr, in.gr, ethnos.gr, skai.gr