«Ποτάμι»: «Δικαστής και εκτελεστής» ο υπουργός Πολιτισμού

Την «ιδιότητα του δικαστή και εκτελεστή ποινών κατά το δοκούν» «κατέκτησε» ο Υπουργός Πολιτισμού, Α. Μπαλτάς, όπως καταγγέλλει το «Ποτάμι» σε σημερινή του ανακοίνωση, με αφορμή την απόφαση απομάκρυνσης του Γιώργου Λούκου από την προεδρία του Φεστιβάλ Αθηνών και του Γρηγόρη Καραντινάκη από τη διεύθυνση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

«Αφού καρατόμησε τον, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένο πρόεδρο του Ελληνικού φεστιβάλ Γιώργο Λούκο, βασιζόμενος σε εκκρεμείς δικαστικές κατηγορίες, καταργώντας κάθε τεκμήριο αθωότητας και σπεύδοντας να υπακούσει σε δημοσιεύματα φιλικής της κυβέρνησης εφημερίδας, τώρα έκανε ένα ακόμα βήμα, σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως κάθαρση και εκδημοκρατισμό του Πολιτισμού. Υιοθετώντας καταγγελίες πρώην μελών του Δ.Σ. του Κέντρου κινηματογράφου και χωρίς να παραθέτει στοιχεία που να τις αποδεικνύουν, καθαίρεσε σύσσωμο το ΔΣ και το γενικό διευθυντή Γρηγόρη Καραντινάκη, τον οποίο ο προκάτοχός του είχε διατηρήσει στη θέση αυτή, αν και είχε κατηγορηθεί και είχε απαλλαχθεί κι αυτός με τη σειρά του με βούλευμα και ακριβώς λίγες μέρες αφού είχε τοποθετηθεί δημοσίως δηλώνοντας την αντίθεσή του στην αποπομπή του Γ. Λούκου!».

«Διατήρησε μόνο τον κριτικό κινηματογράφου της Αυγής για ευνόητους λόγους. Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των νέων μελών του ΔΣ του Κέντρου Κινηματογράφου; Ποια η νέα κινηματογραφική πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού; Ποια η πολιτική του για τη διαφύλαξη της οπτικοακουστικής πολιτιστικής κληρονομιάς; Απολύτως ανύπαρκτα και ιδιοτελή. Με καθεστωτισμό ο Πολιτισμός βουλιάζει. Θα συνιστούσαμε στον κο Υπουργό να δει την ταινία του Ντ. Γ. Γκρίφιθ “Μισαλλοδοξία”. Γιατί αυτό χαρακτηρίζει και την πολιτική του» καταλήγει το «Ποτάμι».