Κρίσιμες ώρες για την Κυβέρνηση - Νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Νέα συνάντηση έχουν σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην τρόικα, την πορεία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τις εναλλακτικές που υπάρχουν.

Η κυβέρνηση, το απόγευμα, της Πέμπτης απέστειλε νέο ηλεκτρονικό μήνυμα προς την τρόικα, στο οποίο αναφέρει αναλυτικά την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς ως προς τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα προτίθεται να καλύψει το ενδεχόμενο εμφάνισης δημοσιονομικού κενού το 2015.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα συζητήσουν και ως προς την «έντονη παραίνεση» που διατύπωσε το EuroWorking Group για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου αλλά και ως προς τα σενάρια παράτασης που φέρονται να έχουν τεθεί προς συζήτηση, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στα οποία περιλαμβάνονται η τρίμηνη, η εξαμηνιαία και η 12μηνη παράταση, με επικρατέστερο το δεύτερο.

Εντούτοις, η ελληνική πλευρά φαίνεται αποφασισμένη να επιμείνει στην λύση της «τεχνικής παράτασης» του προγράμματος, τόσο όσο χρειάζεται να «κλείσουν» οι λεπτομέρειες της αξιολόγησης και της συμφωνίας και να προσπαθήσει να αποφύγει την παράταση έξι μηνών.

Η διαχείριση του χειρότερου σεναρίου από την Κυβέρνηση στο εσωτερικό δεν είναι θα είναι εύκολη, δεδομένης της εύθραυστης κυβερνητικής ισορροπίας, ενόψει και της  εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που εντείνει την πολιτική ρευστότητα και αβεβαιότητα.

Οι δηλώσεις  για τις  “αναγκαίες εγγυήσεις” και τη “βούληση του ελληνικού λαού” του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης από τη Βασιλεία, η συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι δηλώσεις του με τις οποίες άφησε ανοιχτό το ζήτημα επίσπευσης της προεδρικής εκλογής αλλά και το κείμενο ανεξάρτητων Βουλευτών που υποστηρίζουν την ανάγκη εκλογής Προέδρου με συναίνεση δείχνουν ότι η Κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα είναι σε σε τροχιά εκλογικών εξελίξεων.

Όπως και να ‘χει, ακολουθεί ένα “καυτό” διάστημα εξελίξεων.

Η έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα θα διαμορφώσει, ούτως ή άλλως, κλίμα στο εσωτερικό, σε ήδη κομβική χρονική περίοδο.

Η ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της θητείας της.