Πιο απογοητευμένος λαός στην ΕΕ οι Έλληνες

Οι Έλληνες παραμένουν ο πιο απογοητευμένος λαός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα στοιχεία του Τακτικού Ευρωβαρόμετρου του Φθινοπώρου του 2015 που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη. Ειδικότερα, σε ποσοστό 60% οι Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν μη ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, σε σχέση με 19% μέσο όρο στην ΕΕ των 28.

Επίσης, το 83% των Ελλήνων δεν έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον. Στην ΕΕ των 28 το αντίστοιχο ποσοστό είναι 32% και στην ευρωζώνη34%. Το 92% θεωρεί πως ήταν σε καλύτερη κατάσταση παλιότερα έναντι 55% στην ΕΕ και 57% στην ευρωζώνη.

Όπως σημειώνει πάντως το imerisia.gr, το 70%, πάντως, των Ελλήνων είναι υπέρ της Ενιαίας Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και του Ευρώ (ΕΕ28: 56%) και το 80% υπέρ της ελεύθερης κίνησης των Ευρωπαίων πολιτών.

Σε ό,τι αφορά στην επαγγελματική κατάσταση των Ελλήνων το 52% δηλώνει πως είναι «κακή» (σε σχέση με 25% στην ΕΕ των 28 και 26% στην Ευρωζώνη), ενώ το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει πως τους επόμενους 12 μήνες, θα χειροτερέψει, ποσοστό αυξημένο κατά 18 εκατοστιαίες μονάδες από το Ευρωβαρόμετρο της Άνοιξης του 2015. Αντίστοιχα, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, το 76% των Ελλήνων απάντησε ότι τη θεωρεί «κακή» και το 58% εξέφρασε την άποψη πως θα χειροτερέψει τον επόμενο χρόνο (επίσης +18% σε σχέση με την Άνοιξη του 2015).

Σε εθνικό επίπεδο, το 97% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει «κακή» την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ το 70% πιστεύει πως θα χειροτερέψει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό αυξημένο κατά 24% σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο. Μάλιστα, το εντυπωσιακό ποσοστό του 99% των Ελλήνων θεωρούν πως η κατάσταση της εργασίας στη χώρα είναι «κακή» σε σχέση με μέσο όρο 67%  στην ΕΕ των 28 και 71% στην ευρωζώνη.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα ευρήματα του Τακτικού Ευρωβαρόμετρου, οι Έλληνες θεωρούν ως σημαντικότερα προβλήματα της ΕΕ τη μετανάστευση (52%) και την οικονομική κατάσταση (36%), ενώ εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα είναι η ανεργία (55%).

Επιπλέον, το 77% των ερωτηθέντων απάντησε πως τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση στην Ελλάδα (+28% σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρήματα της άνοιξης του 2015), ενώ εξίσου μεγάλο ποσοστό τείνει να μην έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση (82%) ούτε στην ΕΕ (81%).

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, το 45% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι πηγαίνει προς τη «λάθος» κατεύθυνση για την επίλυση της κρίσης και την αντιμετώπιση των μεγάλων διεθνών προκλήσεων, ενώ το 26% προς τη «σωστή». Αυτήν την άποψη φαίνεται να μην τη συμμερίζονται οι υπόλοιποι  Ευρωπαίοι, καθώς αν λάβει κανείς υπόψη τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι απαντήσεις ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες (45% «σωστή» και 28% «λάθος»).

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα  δείχνουν ότι η αντίληψη των Ευρωπαίων πολιτών όσον αφορά την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης εξακολουθεί να βελτιώνεται: 40% των πολιτών είναι της άποψης ότι η κατάσταση σε εθνικό επίπεδο είναι καλή, καταγράφοντας έτσι αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων από την έρευνα που διενεργήθηκε την Άνοιξη του 2015 και δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Επιπλέον, το θέμα της μετανάστευσης εμφανίζεται ως το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζει επί του παρόντος η ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση 20 εκατοστιαίων μονάδων μέσα στους τελευταίους έξι μήνες. Η μετανάστευση αποτελεί το πιο σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες σε όλα τα κράτη-μέλη με εξαίρεση την Πορτογαλία.

Ταυτόχρονα, η δημόσια στήριξη για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων εντός της ΕΕ παραμένει ισχυρή, δείχνοντας έτσι ότι η κοινή γνώμη αναγνωρίζει τη διαφορά μεταξύ της μετανάστευσης και της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων. Η μελέτη καταδεικνύει επίσης ότι η τρομοκρατία αποτελεί πηγή αυξανόμενης ανησυχίας μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι.