Κυνηγούν συμμαχίες νίκης οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ

Η παρτίδα στη «γαλάζια» σκακιέρα με έπαθλο τον αρχηγικό θώκο ξεκίνησε από προχθές το βράδυ, μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων εκλογικών αποτελεσμάτων. Οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας εξασφαλίσει την «πρόκριση στον τελικό» της 10ης Ιανουαρίου, άρχισαν να καταστρώνουν τα πλάνα τους και να επιδίδονται στις πρώτες κινήσεις σε προσκήνιο και παρασκήνιο. Το προβάδισμα δέκα περίπου ποσοστιαίων μονάδων του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη του δίνει προς το παρών ένα σαφές πλεονέκτημα. Με διασταυρωμένο το 85% των ψήφων στα 1062 από τα 1251 εκλογικά τμήματα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης λαμβάνει 39,51%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 28,27%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας 21,15% και ο Άδωνις Γεωργιάδης 11,07%.

Οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη εκτιμούν ότι το σαφές προβάδισμα που κατέγραψε ο τέως πρόεδρος της ΝΔ δεν αντιστρέφεται καθώς ευελπιστούν ότι ένα μεγάλο μέρος όσων ψήφισαν τους δύο που αποκλείστηκαν από την επαναληπτική εκλογή θα απέχουν από την ψηφοφορία. Παράλληλα πιστεύουν ότι ακόμη και αν δοθεί κατεύθυνση από τους «χαμένους», όπως συνέβη ήδη με τον κ. Γεωργιάδη, οι ψηφοφόροι δεν θα ακολουθήσουν.

Σημειώνουν, μάλιστα, ότι ο κ. Γεωργιάδης που δήλωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, έσπευσε να σημειώσει ότι αυτό δεν πρέπει «να εκληφθεί γραμμή προς όσους με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους», καθώς «οι πολίτες δεν μπορούν να καθοδηγούνται, έχουν δική τους άποψη, έχουν δικαίωμα να την εκφράζουν όπως νομίζουν και είναι απολύτως σεβαστή από μένα».

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με ξεκάθαρο τρόπο στους επικριτές του λέγοντας με νόημα ότι «πήρα μόνος μου το 30% των ψήφων, δεν είμαι συνιστώσα της ΝΔ μπορώ να εκφράσω όλη την παράταξη» και πρόσθεσε ότι η ΝΔ επί των ημερών του θα γίνει μια κεντροδεξιά παράταξη με μία μεταρρυθμιστική στροφή προς το κέντρο, που θα εκφράζει όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχαρίστησε τον Άδωνι Γεωργιάδη για τη στήριξή του, επισημαίνοντας ότι «είναι μεταρρυθμιστής σαν τον ίδιο και το απέδειξε στην κυβέρνηση Σαμαρά». Έμμεσο άνοιγμα έκανε και στον Απόστολο Τζιτζικώστα λέγοντας ότι «στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών τρεις υποψήφιοι μίλησαν για ανάγκη ανανέωσης στη ΝΔ και τώρα έχει απομείνει μόνο ένας και πρέπει να στηριχθεί γιατί η ΝΔ έχει ανάγκη ανανέωσης. Το 60% του κόσμου ζήτησε ανανέωση». Αιχμές για τη στήριξη του κ. Μεϊμαράκη από τον Κώστα Καραμανλή, άφησε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας με νόημα ότι εγώ είμαι αυτόφωτος, όποιος ψηφίζει Κυριάκο παίρνει Κυριάκο.

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την 20η Δεκεμβρίου ως μία καλή ημέρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί παρόλο που ο ίδιος θεωρεί ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν ανακόλουθη, «παρόλα αυτά 400.000 άτομα έδειξαν ότι συμμερίζονται την ανάγκη ύπαρξης ενός πυλώνα στην κεντροδεξιά» και πρόσθεσε ότι «αυτός ο χώρος έχει ένα μέλλον. Στις 10 Ιανουαρίου, που θα γίνει ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών, θα κλείσει αυτή η παρένθεση».

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιος θεωρεί ότι θα αναδειχτεί νέος πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Δένδιας εκτίμησε πως ο κ. Μεϊμαράκης λογικά έχει ένα σημαντικό προβάδισμα, ενώ επισήμανε την ανάγκη η ΝΔ να αλλάξει και να κάνει αυτοκριτική για την κυβερνητική της θητεία. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως τα δύο κόμματα έχουν βαθύτατες διαφωνίες και υπογράμμισε ότι «αυτό που έδειξαν οι Έλληνες πολίτες είναι ότι υπάρχει ανάγκη ενός εναλλακτικού πυλώνα εξουσίας».

Το μήνυμα «Σοβαρευτείτε, ενωθείτε, δουλέψτε και κερδίστε» απέστειλε ο κόσμος της ΝΔ εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος δίνοντας όπως είπε χαρακτηριστικά “εντολή τελευταίας ευκαιρίας”. Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της Κυριακής ως μια εντολή ενότητας και κατέστησε σαφές ότι «όποιος τολμήσει-δοκιμάσει να διασπάσει τη ΝΔ δεν θα έχει πολιτικό μέλλον».