Ίντριγκες και παρασκήνιο στον δεύτερο γύρο για τη ΝΔ

Την χάραξη της στρατηγικής τους για το δεύτερο και τελικό γύρο της αναμέτρησης για την ηγεσία της ΝΔ ετοιμάζουν οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές της πρώτης Κυριακής, που επικράτησαν των αντιπάλων τους. Οι κ.κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχεύουν στους ψηφοφόρους των άλλων δύο διεκδικητών, του Απόστολου Τζιτζικώστα, που ήλθε τρίτος και του Άδωνι Γεωργιάδη, που κατετάγη τέταρτος, αλλά με σημαντικό ποσοστό, που σύμφωνα με τις διαρροές αγγίζει σε διψήφιο νούμερο.

Ο κ. Μεϊμαράκης, που φαίνεται ότι θα κινηθεί λίγο πιο πάνω από το 40% δείχνει να είναι το φαβορί έναντι του κ. Μητσοτάκη, το ποσοστό του οποίου εκτιμάται ότι θα κινηθεί γύρω στο 30%. Η διαφορά πάντως, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, δεν εξασφαλίζει απόλυτα την επικράτηση του πρώην, μεταβατικού προέδρου. Ο κ. Μεϊμαράκης θέτει ως πρώτο στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του, έναντι του κινδύνου “χαλάρωσης” στο β’ γύρο, ενώ επιδιώκει τη διεύρυνση της επιρροής του για δύο λόγους: πρώτον, για να είναι όσο το δυνατόν πιο αδιαμφισβήτητη η επικράτησή του και η ηγετική του παρουσία και δεύτερον, για να δώσει μία νέα δυναμική στη ΝΔ, ενόψει των μεγάλων πολιτικών μαχών με την κυβέρνηση, κόβοντας παράλληλα την όποια όρεξη παραγόντων εντός της ΝΔ για τυχόν διασπαστικές κινήσεις.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στη δυναμική που παρουσίασε η υποψηφιότητά του, η οποία ανέτρεψε τα προγνωστικά και πλασαρίστηκε στη δεύτερη θέση, πολύ πάνω από τα ποσοστά που τον εμφάνιζαν διάφορες δημοσκοπήσεις. Στόχος του είναι να αναδείξει ως κεντρικό διακύβευμα το αίτημα για ανανέωση, που είναι εμφανές και ισχυρό και στη βάση της ΝΔ.

Το ερώτημα είναι εάν και πώς θα “μετρήσουν” οι διαχωριστές πολιτικές και ιδεολογικές γραμμές, που εμφιλοχωρούν στην παράταξη. Εάν για παράδειγμα οι ψηφοφόροι των κ.κ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη, που θεωρούνται της λαϊκής δεξιάς, προτιμήσουν τον θεωρούμενο ως πιο “κοντινό” σε αυτό το στίγμα κ. Μεϊμαράκη, ή θα επιλέξουν και στο β’ γύρο με βάση την πρόθεσή τους να αναδειχθεί στην ηγεσία ένα πρόσωπο της νέας γενιάς, καθώς αυτό το αίτημα φάνηκε να μέτρησε στην αρχική τους επιλογής.

Η μάχη του β’ γύρου θα κριθεί επίσης και στην αντιπολιτευτική στρατηγική που θα επιλέξει ο νέος αρχηγός καθώς επίσης και η στάση του απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μεϊμαράκης θεωρείται πιο ανοιχτός στις συναινετικές διαδικασίες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης πιο συγκρουσιακός. Και οι δύο πάντως φαίνεται να επιθυμούν την επανάληψη της μεγάλης συμμετοχής, καθώς αυτό ήταν το στοιχείο που αναπτέρωσε το ηθικό της παράταξης τις τελευταίες ώρες και έδειξε τη δυνατότητα ανασυγκρότησης και προβολής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Η απογοήτευση είναι έντονη στο στρατόπεδο του Απόστολου Τζιτζικώστα ο οποίος δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ανέτρεψε τα προγνωστικά. Από την στιγμή που ξεκαθάρισε ότι θα είναι στην τρίτη θέση, τόσο ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας όσο και οι βασικοί του συνεργάτες τηρούν ιχθύος για τις επόμενες κινήσεις τους. Πάντως όπως αναφέρει ένας εκ των συνεργατών του και επικαλείται το protothema.gr αν και ξεκίνησαν με καθαρή δεύτερη θέση και προοπτική πρωτιάς στον δεύτερο γύρο, το σκηνικό άρχισε να αλλάζει από την στιγμή που στο παιχνίδι μπήκε ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που ανέτρεψε τους συσχετισμούς όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην Βόρειο Ελλάδα.