Τελικές θέσεις Γεωργιάδη, Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα ενόψει των αυριανών εκλογών

Τις τελικές τους θέσεις ενόψει των αυριανών εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ διατύπωσαν μιλώντας στο MEGA οι τρεις από τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως σε περίπτωση που είναι δεύτερος θα αποσύρει την υποψηφιότητά του. “Εγώ αν είμαι δεύτερος θα αποσυρθώ. Το ’09 και το ’13 έχω καταθέσει πρόταση και λέω ότι για να γίνεις πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να είσαι βουλευτής και μάλιστα δυο θητείες. Άρα λοιπόν σίγουρα έχεις κλείσει την τετραετία, άρα πρέπει να είσαι πάνω από πέντε χρόνια μέλος του κόμματος και βουλευτής, άμα είναι τρεις τι να κάνω, ή θα πάω στο λευκό ή θα πάω στον κ. Μητσοτάκη όπως και εσείς ερμηνεύσατε”.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές τηρήθηκαν τα όρια της ευπρέπειας στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις ενώ ζήτησε από τον κόσμο της ΝΔ να δει την χθεσινή του ομιλία στη Βουλή για τον Αλέκο Φλαμπουράρη εκτιμώντας ότι εάν αυτό συμβεί θα εκλεγεί πρώτος αύριο.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι μείζον ζήτημα η συνομιλία Τσίπρα – Καραμανλή εφόσον δεν είναι διαρκής η μεταξύ τους επικοινωνία ενώ για την κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι “πρέπει να πέσει” και ο ίδιος θέλει να τη ρίξει γιατί είναι χαμένος χρόνος για την Ελλάδα η παραμονή της στην εξουσία.

Αν χρειαστεί μάλιστα να γίνουν εκλογές ας γίνουν, τόνισε, σημειώνοντας ότι πλέον η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία καθώς δεν υπάρχει το χρονικό ορόσημο που υπήρχε τον Αύγουστο. Ενώ πρόσθεσε ότι εάν εκλεγεί αρχηγός θα πρέπει η ΝΔ να πάει στην τρόικα και να ζητήσει μείωση φόρων κατά 50% υλοποιώντας όμως άμεσα όλες τις μεταρρυθμίσεις.

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι εκτιμάει την άποψη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι εάν δεν είναι πρώτος αύριο θα αποσυρθεί και θα τον στηρίξει αλλά είπε πως “το ταμείο θα το κάνουμε το βράδυ της Κυρίακης”, ενώ δήλωσε πεπεισμένος ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο.

Εφόσον εκλεγεί, τόνισε, θα ασκήσει σκληρή και εποικοδομητική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ζητήσει όμως άμεσα εκλογές λίγους μήνες μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτέμβρη για τον πρόσθετο λόγο όπως τόνισε ότι απαιτείται η γρήγορη οργανωτική ανασυγκρότηση της ΝΔ.

Ανέφερε ωστόσο ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει τότε θα πρέπει να παραιτηθεί, να αναζητηθούν τρόποι συγκρότησης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και εφόσον αυτό δεν καρποφορήσει να οδηγηθεί προφανώς η χώρα σε εκλογές. Δεν τον ενδιαφέρει είπε το εκλογικό όφελος από την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα του φθάνει το δημοσκοπικό προβάδισμα που σύντομα θα ανακτήσει η ΝΔ εφόσον εκλεγεί ο ίδιος.

Σημείωσε επίσης ότι η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να δώσει πολιτική ελπίδας σε ανθρώπους που μέχρι πρότινος απείχαν.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έστρεψε τα “πυρά” του στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη κάνοντας λόγο για “παλαιοκομματικές λογικές” αναφορικά με την στήριξη που προτίθεται να δώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν δεν εκλεγεί πρώτος.

Είναι λάθος είπε η προσέγγισή του καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να θέλει να απαιτήσει την ψήφο των νεοδημοκρατών και όχι να την διεκδικήσει και το ίδιο κάνει και στην περίπτωση της πρόθεσης στήριξης του κ. Μητσοτάκη. Ανέφερε ότι διαφωνεί με την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πέσει από μόνος του αλλά ότι συμφωνεί με το ότι απαιτείται η αναγέννησης της παράταξης με αλλαγές τόσο στη νοοτροπία όσο και στις δομές και τη λειτουργία της.

Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ επικίνδυνη με βαθιές ιδεοληψίες και ανικανότητα και την κατηγόρησε ότι δεν έχει σχέδιο να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Δικό του μέλημα είπε είναι η συνδιαμόρφωση με τους παραγωγικούς φορείς εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση ενώ η παράταξη θα οδηγηθεί υπό την ηγεσία του σε συνέδριο σε 3-4 μήνες για την αναγέννηση της κεντροδεξιάς.

Σχετικά με τα σενάρια διάσπασης ή διάλυσης της ΝΔ, σημείωσε ότι διακινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επενδύει σε αυτή τη λογική γιατί βλέπει ότι υπάρχει μεγάλο ρεύμα στην κοινωνία ότι η ΝΔ αλλάζει και θα γίνει ξανά ελκυστική για τους πολίτες.