«Μονταζιέρες και παραπληροφόρηση» καταγγέλλει ο Π. Ρήγας

Για «ανελέητο πόλεμο μονταζιέρας» κατά της κυβέρνησης και για «γαϊτανάκι παραπληροφόρησης» στο οποίο «προσπαθούν να πάρουν μέρος άνθρωποι που μέχρι πρόσφατα έχουμε συμπορευθεί», έκανε λόγο στη σημερινή του παρέμβαση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας της, Παναγιώτης Ρήγας. Επισήμανε ότι το μόνο που καταφέρνουν είναι να συσπειρώνουν και να ατσαλώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση κλείνει ένα-ένα τα δύσκολα θέματα της συμφωνίας με σκληρή διαπραγμάτευση, έχοντας καταφέρει «με τη διαδικασία των προαπαιτουμένων να περάσει το πρώτο μεγάλο εμπόδιο της συμφωνίας». Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός το κλείσιμο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με πολύ μικρότερα ποσά από τα αρχικώς υπολογισθέντα, διότι «θα είναι πολύ μικρότερη η επιβάρυνση του χρέους της χώρας και θα ολοκληρωθεί πιο εύκολα η διαδικασία».

Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι παρά τις πιέσεις των δανειστών, έχει γίνει αντιληπτό σε μεγάλο τμήμα της πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ ότι η ελληνική πλευρά είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αλλά δεν μπορεί να κάνει αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις οι οποίες μάλιστα εμφανίζονται εκβιαστικά την τελευταία στιγμή.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση δίνει μόνη της τις μάχες αυτές, ευρισκόμενη αντιμέτωπη με τους εκβιασμούς του μιντιακού κατεστημένου και της ολιγαρχίας, «που επιδιώκουν να απολαμβάνουν της ασυλίας των προηγούμενων ετών, είτε αφορά τις τηλεοπτικές άδειες είτε τις ανέλεγκτες λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής και του παράνομου πλουτισμού».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δίνει μόνη της τις μάχες «με τα κόμματα που φέρουν βαριά ευθύνη για το πώς φθάσαμε εδώ να κάνουν πως δεν άκουσαν τίποτα για το έγκλημα». Έκανε λόγο για «τραγικό θέατρο του παραλόγου», καθώς τα κόμματα αυτά ψήφισαν το καλοκαίρι τη συμφωνία και σήμερα «καμώνονται τους διαφωνούντες».

Είπε ότι η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη σε στρατηγικό αδιέξοδο και προσδεδεμένη στις επιλογές των ακραίων συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη, ενώ η ταύτισή της «με την εγχώρια διαπλοκή με μπόλικη ακροδεξιά ρητορεία, την κατακερματίζουν, την αποσυνθέτουν, τη διαλύουν στη δημόσια σφαίρα και τη συνείδηση του λαού».

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, τόνισε ότι δεν παραδειγματίζονται από τους ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη, που έστω και σε αυτές τις συνθήκες «προσπαθούν να διορθώσουν τα τεράστια λάθη τους απέναντι στη χώρα και την ελληνική κυβέρνηση».

Ο κ. Ρήγας αναφορικά με το Ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, στην οποία θα καταλήξει ύστερα από ανοιχτό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ στόχος είναι «να προχωρήσουμε σε μια μεταρρύθμιση που θα αποκαθιστά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και γενεακής αλληλεγγύης».

Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως προϊόν αντιδημοκρατικών πιέσεων, ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι με την υπογραφή της η κυβέρνηση απέφυγε τον κίνδυνο του «γκρέξιτ», προσθέτοντας ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσεις ώστε ούτε η συμφωνία να καταστεί αδιέξοδη, αλλά και να δοθεί προοπτική στον τόπο: Η πρώτη προϋπόθεση αφορά στη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και η δεύτερη αφορά στο αναπτυξιακό πρόγραμμα με κοινωνικό, ταξικό και περιβαλλοντικό πρόσημο.

«Γι’ αυτά τα δύο κομβικής σημασίας ζητήματα έχει γίνει ο συμβιβασμός. Και όλοι πρέπει να δουλέψουμε για την ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής και Κοινωνικής Ανασυγκρότησης τον Μάρτιο» σημείωσε.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εξήρε τις υπεράνθρωπες, όπως είπε, προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει τις γενναίες αποφάσεις της διευρωπαϊκής συμφωνίας με την Τουρκία για την εκεί καταγραφή των προσφύγων και για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμιμης και ασφαλούς μετεγκατάστασης.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην παρελκυστική τακτική ορισμένων χωρών της Ευρώπης, «φθάνοντας και στις ακρότητες με την ανύψωση φραχτών».

Αναφέρθηκε στις «σοκαριστικές και ανατριχιαστικές στιγμές και εικόνες που ζούμε στην Ευρώπη», από το τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS στο Παρίσι ως τα τεθωρακισμένα και τον στρατό στο κέντρο των Βρυξελλών, «της πόλης που σηματοδοτεί την ΕΕ», και τάχθηκε υπέρ της ενθάρρυνσης όλων των απαραίτητων διπλωματικών ενεργειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία, «με σταθερή πολιτική λύση που θα αποτελέσει και τη βάση αντιμετώπισης του τζιχαντισμού».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποδεχθεί και δεν θα νομιμοποιήσει πολεμικές επιχειρήσεις από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη Μ. Ανατολή» πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι «τα φαινόμενα ενίσχυσης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη έχουν άμεση σχέση με την οικονομική ύφεση και τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών», προσθέτοντας ότι «η δυναμική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλλε καθοριστικά στην αποφυγή να πρωταγωνιστήσει ο νεοναζισμός στην Ελλάδα».

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει σταθερό βηματισμό διακυβέρνησης και «να μην εγκλωβιστεί στην υλοποίηση της συμφωνίας και μόνο», αλλά «να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και τομές που θα παρακολουθούν τον άξονα διαφάνεια-δικαιοσύνη-δημοκρατία».

Αναφέροντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάει σε κανένα», υπογράμμισε ότι «γι’ αυτό ο αγώνας με τη διαπλοκή θα είναι ανυποχώρητος».

Σε ο,τι αφορά την κομματική λειτουργία στην πορεία προς το Συνέδριο, είπε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού, δημοκρατικού κόμματος, παραδείγματος συλλογικού αριστερού ήθους και πολιτικά, οργανωτικά και κινηματικά μάχιμου.

«Στηρίζουμε την κυβερνητική σύμπραξη των Σοσιαλιστών-Μπλόκου της Αριστεράς και Κομμουνιστικού Κόμματος στην Πορτογαλία», είπε ο κ. Ρήγας.

Αναφέρθηκε στη διοργάνωση πολιτικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ που θα σηματοδοτεί τη συλλογική του βούληση για «νέο άνοιγμα» του κόμματος στην κοινωνία, προσθέτοντας και τη σημασία που αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διοργάνωση μεγάλης διεθνούς συνάντησης για την Ευρώπη και τις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται για την Ευρωπαϊκή Αριστερά με στόχο την ανάδειξη «εναλλακτικών πολιτικών αιχμών και στρατηγικών για την υπέρβαση της παρούσας κυρίαρχης πολιτικής της ΕΕ» και την περαιτέρω διεύρυνση της «συμμαχίας κατά της λιτότητας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στην παρέμβασή του θέτοντας το «στοίχημα» που έχει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, «να ανοίξουμε τον δρόμο για την Αριστερά του 21ου αιώνα για την Ευρώπη ολόκληρη κι αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε με πολλή δουλειά σε όλα τα μέτωπα, με τον αγώνα να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια».