Ανησυχώ για το τι θα γίνει με τους μετανάστες από Ειδομένη

Τη βαθύτατη ανησυχία του για τη ροή των μεταναστών από την Ειδομένη προς το κέντρο της Αθήνας εξέφρασε ο Δήμαρχος της Αθήνας, Γ. Καμίνης μιλώντας σήμερα το πρωί στην “Κοινωνία Ώρα MEGA” επισημαίνοντας ότι δεν θα επιτρέψει φαινόμενα όπως αυτό της πλατείας Βικτωρίας και εστιάζοντας στη σημασία της επαναπροώθησης των παράτυπων μεταναστών προς την Τουρκία.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε το πρόβλημα πιο μεγάλο ενδεχομένως και από το ίδιο το προσφυγικό γιατί όπως ανέφερε “είναι προφανές ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να πάρουν άσυλο, δεν είναι πρόσφυγες, είναι οικονομικοί μετανάστες”, απλά “επωφελήθηκαν από την ευκαιρία που περνάγαν οι πρόσφυγες, έχουν έρθει και αυτοί, γι’ αυτό και μιλάγαμε και για μεικτές ροές μεταναστών και προσφύγων” και τόνισε ότι “εγώ έχω βαθύτατη ανησυχία για το τι πρόκειται να γίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί ούτε στα προγράμματα αποκατάστασης προσφύγων που θα διαχειριστεί ο ΟΗΕ -μιλάμε για τους 50.000 ανθρώπους σε όλη τη χώρα θα στεγαστούν- μπορούν να ενταχθούν, πουθενά και δεν θέλω και ως δήμαρχος δεν θα το επιτρέψω να επαναληφθούν φαινόμενα παλαιότερα, να επιστρέψουμε στο 2012 και στο 2013 ή ακόμα χειρότερα στην κατάσταση της πλατείας Βικτωρίας με τις σκηνές, και να γυρίσουμε πάλι πίσω στο παρελθόν. Δεν πρόκειται αυτό το πράγμα να το ανεχθώ”.

Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο “ένα μεγάλο τμήμα των ανθρώπων αυτών” να “εγκλωβιστεί στην Αθήνα” κάτι που ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να γίνει “απρογραμμάτιστα και να επιστρέψουμε στις παλιότερες εποχές” και σημείωσε ότι “θα είναι πάρα πολύ δύσκολο εάν συμβεί το κακό σενάριο”.

Ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας πρέπει να γίνει αποτελεσματική κάνοντας ειδική μνεία στην ανάγκη υποστήριξης των προσπαθειών της Frontex.

“Πρέπει να αφήσουμε πλέον οποιοδήποτε επιχείρημα που εμποδίζει την Frontex να δράσει, πρέπει να συνεργαστούμε με τη Frontex, η Frontex είναι ευρωπαϊκή δύναμη, άρα και ελληνική. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Όταν μιλάμε για την ΕΕ μιλάμε για τη δεύτερη πατρίδα μας”, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι “με τη δύναμη της αδράνειας θα συνεχίσουμε να έχουμε ροές μεταναστών που δεν θα μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα τα βόρεια. Άρα πρέπει να φυλαχθούν τα σύνορά μας, στα νησιά τα hotspots να λειτουργήσουν, να ξεδιαλέγονται οι άνθρωποι και οι παράτυποι μετανάστες να επαναπροωθούνται αμέσως προς την Τουρκία. Αλλιώς η χώρα και η πόλη μας θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό πρόβλημα”.

Αναγνώρισε ότι τα πράγματα στη σημερινή εποχή δεν είναι εύκολα αλλά αυτό “δεν σημαίνει ότι πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να αφήσουμε να διαλυθεί το σύμπαν” ενώ στάθηκε επίσης στη σημασία να πιεστεί η Τουρκία στη βάση της πρόσφατης συμφωνίας των Βρυξελλών ώστε να δεχθεί την επαναπροώθηση των μεταναστών.

“Θα πρέπει να φερθούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να χρησιμοποιήσουμε όσο μπορούμε την Ε.Ε., η οποία αυτή τη στιγμή για τη φύλαξη των συνόρων μας έχει ανάγκη και να διασφαλίσει πιέζοντας την Τουρκία -τόσα λεφτά πήρε η Τουρκία- ότι οι άνθρωποι αυτοί θα επαναπροωθούνται. Η συμφωνία με την Τουρκία περιλαμβάνει και την επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται να μπουν στο έδαφος, δηλαδή να τύχουν ασύλου. Αυτό είναι. Δύσκολο; Δύσκολο. Για τα δύσκολα πρέπει να είμαστε εδώ, τι να κάνουμε;” σημείωσε με νόημα ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο αλλά και με την Ύπατη Αρμοστεία για τα Ηνωμένα Έθνη ενώ υπενθύμισε ότι “ο δήμος πρώτος και δυστυχώς μοναδικός, έχει δώσει το παράδειγμα και έχουμε φτιάξει τον καταυλισμό στον Ελαιώνα και τον επεκτείναμε πρόσφατα εκεί που δεχόταν 700 άτομα να δέχεται 1.200”.

Ο καταυλισμός εξακολουθεί και έχει κόσμο, τόνισε ο δήμαρχος, αλλά πρόσθεσε πως “μέχρι τώρα ο κόσμος ερχόταν και έφευγε, ήταν μια διαρκής ροή προς τα σύνορα, τώρα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί” και πως “ο δήμος εργάζεται συστηματικά και γι’ αυτό θα πρέπει πολύ μεθοδικά να εργαστούμε, το πρόβλημα είναι μεγάλο, θα πρέπει να το δούμε με σοβαρότητα και να το διαχειριστούμε”.

Αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα της δημιουργίας χώρων καύσης νεκρών στην Αθήνα ο κ. Καμίνης μίλησε για δυσκολίες στην εξεύρεση του κατάλληλου χώρου παρά το γεγονός ότι νομικά το ζήτημα της αποτέφρωσης έχει επιλυθεί.
“Στο δικό μου το προεκλογικό πρόγραμμα ήδη από το 2010 υπήρχε η αποτέφρωση νεκρών. Όταν έγινα δήμαρχος και άρχισα να το κοιτάω κατέληξα και εγώ και ο κ. Μπουτάρης αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη στο ότι ήταν ανεφάρμοστο το θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε, δεν μπορούσες να χωροθετήσεις λόγω της νομοθεσίας πουθενά. Στην προεκλογική περίοδο του 2014 δίνω συνέντευξη Τύπου και παρουσιάζω την τροπολογία του Ν. Αλιβιζάτου που είχε ετοιμαστεί που έλυνα το πρόβλημα. Μόνος μου ήμουν όταν έδωσα τη συνέντευξη Τύπου, δεν είδα να συντάσσεται κανείς μαζί μου σε εκείνο το ζήτημα, πέρασε η τροπολογία από τη Βουλή, ψηφίστηκε και από τότε ψάχνουμε να βρούμε έναν χώρο, έχουμε καθυστερήσει. Όχι νομικό, αλλά μην νομίζετε ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να βρεις χώρο να το κάνεις αυτό. Είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχετικά μάλιστα με το εάν η επιχείρηση θα είναι ιδιωτική ή δημοτική, υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν έχει “κανένα ταμπού”.

“Από την στιγμή που θα βρω τον χώρο, είτε ο δήμος μόνος του θα το κάνει, είτε με άλλους δήμους θα το κάνει, είτε με ιδιώτες. Σε αυτή την πόλη και σε αυτή τη χώρα την τόσο πυκνοδομημένη ναι είναι δύσκολο. Θέλει μεγάλη έκταση, γιατί πρέπει να έχεις και χώρο στάθμευσης, δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί η περιοχή που θα πάει. Όλο αυτό το κοιτάμε, εγώ έχω δεσμευτεί, δεν θέλω να δώσω χρονικό περιθώριο. Θα το κάνω. Για να κάνεις το οτιδήποτε σε αυτή την πόλη, σε αυτή την χώρα, βγάζεις πολύ κακιά αρρώστια”, επισήμανε καταληκτικά.