Αλ. Τσίπρας: Πυλώνας σταθερότητας η τριμερής συνεργασία με Κύπρο και Αίγυπτο

Τη σύσταση μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, σε πολλούς τομείς όπως της ενέργειας και του τουρισμού, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντησή του με τους κ. Αλ Σίσι και Αναστασιάδη. Πρόκειται για ένα συμβούλιο που θα συνεδριάζει τακτικά και θα συντονίζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών, ενώ συστήνεται και εξειδικευμένη επιτροπή για θέματα γαλάζιας οικονομίας.

Οι τρεις χώρες διαμόρφωσαν και συνυπέγραψαν τη διακήρυξη της Αθήνας στην οποία παρατηρείται σύμπτωση απόψεων σε σημαντικά ζητήματα όπως η τρομοκρατία και το προσφυγικό, το Συριακό και το Κυπριακό. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις δηλώσεις σημείωσε ότι «μιλήσαμε για τα ενεργειακά δίκτυα, για την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων και του αιγυπτιακού κοιτάσματος, για την προώθηση των ενεργειακών αγωγών μέσα από τον ελληνικό χώρο, συμφωνήσαμε στην επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο πλαίσιο του διεθνούς δίκαιου» και υπογράμμισε ότι «τον επόμενο χρόνο στο Κάιρο θα παρουσιάσουμε και έργο που πιθανώς να εξειδικευτεί με τα εγκαίνια συγκεκριμένων έργων που θα αφορούν την τριμερή συνεργασία. Θέλουμε τη Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης και σε αυτή την κατεύθυνση βάζουμε γερά θεμέλια».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «βγαίνουμε σταδιακά αλλά με αυτοπεποίθηση απο διαφορετικού τύπου κρίσεις» ενώ αναφερόμενος εμμέσως στην Άγκυρα εξήγησε ότι «η συνεργασία μας αυτή δεν είναι εναντίον τρίτων χωρών, αλλά αποτελεί κοινή πρόκληση για οριοθέτηση οικονομικών ζωνών βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά και για την προώθηση συνεργιών».

Για κοινό όραμα στη Μέση Ανατολή έκανε λόγο από την πλευρά του ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, δηλώνοντας ότι «με τον μηχανισμό προσβλέπουμε στην τριμερή συνεργασία που θα αποδώσει οφέλη στους λαούς μας για ένα καλύτερο μέλλον».Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συνάντηση εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δηλώνοντας ότι η δημιουργία οικονομικού μηχανισμού αποτελεί πρότυπο συνεργασίας για τις άλλες χώρες της περιοχής. Για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την ευημερία των τριών χωρών και υπογράμμισε ότι «στόχος μας δεν είναι να αποκλείσουμε κανέναν. Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διακήρυξη των Αθηνών καταγράφεται η κοινή γραμμή των τριών χωρών τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, για το οποίο γίνεται λόγος για δίκαιη και βιώσιμη λύση επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, όσο και για το ζήτημα της ίδρυσης Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Εκφράζεται επίσης η υποστήριξη των τριών χωρών στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για τερματισμό των συρράξεων σε Σύρια, Λιβύη και Υεμένη, την ανοικοδόμηση Σύριας, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.