Τεράστιας σημασίας η συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα

Για υποδειγματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου-Κύπρου έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φαττάχ αλ Σίσι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την Τριμερή Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου, που αφορά- όπως είπε- πολλά θέματα και ιδίως, την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, υπογραμμίζοντας ότι η τριμερής αυτή συνεργασία αποτελεί πρότυπο γιατί σέβεται απολύτως το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του, δηλαδή και το γραπτό και το εθιμικό, και τόνισε ότι από αυτήν την συνεργασία πολλά μπορούν να διδαχθούν και άλλοι. Και ιδίως η Τουρκία σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με όλους μας, και ιδίως με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα απολύτως, παρά μόνον εκείνο το οποίο της ανήκει, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση ως προς αυτό που πραγματικά της ανήκει. «Δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτα, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα τα οποία αφορούν τα εθνικά μας ζητήματα» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο ευρύτερος Αφρικανικός χώρος, και υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία, να αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού η προσφυγική τραγωδία και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι εγκληματίες τρομοκράτες του ISIS.Ταυτόχρονα τόνισε ότι αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο σταθεροποιητικός ρόλος της Αιγύπτου.

Συνεχίζοντας ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει κάνει η Αίγυπτος και ο Αιγυπτιακός λαός σε όλους τους τομείς, ιδίως όμως στην Οικονομία και υπογράμμισε ότι η νέα Διώρυγα του Σουέζ είναι ένα έργο αντάξιο της ιστορίας του αιγυπτιακού λαού και υπογράμμισε ότι μαζί με τον Ανατολικό Λιμένα του Πορτ Σάιντ φέρνει την Αίγυπτο πιο κοντά στη Δύση και πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την θερμή υποδοχή υπενθύμισε τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος που ξεκινούν από την αρχαιότητα και συνεχίζονται μέχρι σήμερα και υπογράμμισε τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας στον οικονομικό, ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα.

Πηγή: ΑΜΠΕ