Επίκαιρη ερώτηση του Β.Λεβέντη στον Πρωθυπουργό

Την εκτίμηση ότι νομικά ούτε μπορούν να ιδρυθούν ούτε πολύ περισσότερο να λειτουργήσουν τα hotspots εκφράζει σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία πέντε κέντρων υποδοχής τύπου «hotspots» στην επικράτεια. «Το ζήτημα παραμένει που ακριβώς θα εγκατασταθούν αυτά τα κέντρα, πχ. στην ηπειρωτική χώρα ή αλλού. Η επιλογή ήταν αποκλειστικά της ελληνικής κυβέρνησης που αποφάσισε με αδιευκρίνιστα κριτήρια ως τόπους ίδρυσης να είναι πέντε σημαντικά από εθνική σκοπιά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως)» σημειώνει ο κ. Λεβέντης.

Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι «υπογραμμίζοντας το αυτονόητο της έμπρακτης επίδειξης αλληλεγγύης προς τους χειμαζόμενους πρόσφυγες», η δημιουργία «hotspots» πρέπει να γίνεται με κριτήρια διαφανή τα οποία να διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα, η δε τελική επιλογή του τόπου εγκατάστασης οφείλει να εξασφαλίζει τη συνεργασία και την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών.

«Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ακόμη δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής τύπου «hotspots» σημειώνει.
Αναφέρεται δε στην Κω καθώς «σύσσωμη η κοινωνία αντιτίθεται στην ίδρυση και λειτουργία hotspot στο νησί επειδή αυτό θα σημάνει το τέλος του νησιού ως τουριστικού προορισμού».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων καλεί την κυβέρνηση να δράσει άμεσα να διαφυλαχτεί η Κως και να προστατευτεί.