"Η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική αν είχε πρυτανεύσει η συνεννόηση το 2011"

Την ανάγκη κυβέρνηση και αντιπολίτευση «να ξεπεράσουν τις ακραίες εκφράσεις, τις άγονες πολώσεις, τις σχεδόν βίαιες αντιπαραθέσεις, που ισοπέδωσαν κάθε έννοια συνεννόησης και αποδόμησαν κάθε ουσιαστική προσπάθεια μεταρρύθμισης», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωσή του με αφορμή τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Η χώρα διαχειρίζεται μια κρίση εδώ και έξι χρόνια, προκειμένου να μη χρεοκοπήσει» και προσθέτει πως «αν είχε υπάρξει σοβαρή συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων – τουλάχιστον όταν ξέσπασε η κρίση, σήμερα δεν θα συζητούσαμε για νέους φόρους, κόκκινα δάνεια, νέες μειώσεις συντάξεων και αφελληνισμό των τραπεζών».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών επισημαίνει ότι «μέχρι το 2011, είχαμε πετύχει το 90% της προσαρμογής με πολύ μικρό κόστος για τον ελληνικό λαό, σε σχέση με τα πολλαπλάσια που πληρώσαμε στη συνέχεια και πληρώνουμε και σήμερα» και σημειώνει ότι αντί  «να υπάρξει ουσιαστική συναίνεση για να πετύχουμε το υπόλοιπο 10% της προσαρμογής, η ελληνική κοινωνία πληρώνει με υψηλότατο τίμημα την προσπάθεια κομμάτων να αναρριχηθούν στην εξουσία».

Παράλληλα παρατηρεί ότι αυτές οι λογικές ηττήθηκαν και εκτιμά ότι «αν τότε (σ.σ. το 2011)  είχε πρυτανεύσει πνεύμα συνεννόησης, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική».

Καταλήγοντας προειδοποιεί πως αν συνεχίσει να επικρατεί η ίδια αντίληψη, θα ηττηθεί και η συνολική προσπάθεια της χώρας, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τον λαό και τη θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη.

 

Προτεινόμενα για εσάς