Για «μικρό καλάθι» στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών προειδοποιεί η αντιπολίτευση

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν γνωστοποιήθηκε το αίτημα του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.  Παρά το γεγονός ότι φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης, που προσκλήθηκε, θα συμμετάσχει στο συμβούλιο πλην του ΚΚΕ που ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να το πράξει, τα περιθώρια εξεύρεσης συνεννόησης για μια σειρά από ζητήματα, όπως είναι το μείζον θέμα των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα κυριαρχήσει τις επόμενες ημέρες καθώς είναι προαπαιτούμενο της συμφωνίας με τους δανειστές, δεν φαίνεται να είναι πολλά. Τουλάχιστον με βάση τις δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την αντιπολίτευση. με το που ενημερώθηκαν για το αίτημα του πρωθυπουργού να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

ΝΔ: Θα συμμετάσχει ο Γ. Πλακιωτάκης μετά από συνεννόηση των 4

Τουλάχιστον άκομψη και αντιθεσμική χαρακτηρίζουν στη ΝΔ το γεγονός ότι έμαθαν από τα μέσα ενημέρωσης την πρόταση Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δείχνει εξόχως ενοχλημένο. Σημειώνουν ότι αγνοούν παντελώς την ατζέντα της συνάντησης αυτής που ζητάει ο κ. Τσίπρας ενώ προσθέτουν ότι κατά βάση η ΝΔ ήταν πάντα ανοιχτή για συναίνεση σε θέματα εθνικά.

Όπως αναφέρουν από τη ΝΔ ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης θα λάβει μέρος στη σύσκεψη, θα ακούσει, αλλά δεν μπορεί να δεσμευτεί. Επίσης, από τη Συγγρού θέτουν ερώτημα γιατί η κυβέρνησης αποφάσισε τη σύγκληση του Συμβουλίου, όταν η ΝΔ δεν έχει ακόμη εκλέξει αρχηγό. Από την κυβέρνηση, ωστόσο, απαντούν πως ο Πρωθυπουργός πίστευε ότι η ΝΔ θα είχε εκλέξει αρχηγό την περασμένη Κυριακή, και γι’αυτό προγραμμάτιζε την κίνησή του αυτή εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Πάντως, μιλώντας στο Βήμα, ο Γ. Πλακιωτάκης ανέφερε: «Θα πρέπει να μάθουμε την ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και αμέσως μετά θα συνεννοηθώ με τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους σε κοινή σύσκεψη. Θα διαμορφώσουμε τη θέση μας, την οποία θα αναπτύξουμε στο Συμβούλιο χωρίς παρέκκλιση».

 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Σκάι είπε ότι το αίτημα «αποτελεί προσπάθεια του κ. Τσίπρα να δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ και όχι να βρει συναίνεση για τη χώρα». Τον κατηγόρησε για «πονηριά» «καθώς γνωρίζει τα όρια της εντολής του κ. Πλακιωτάκη» ενώ γνωστοποίησε ότι ζήτησε συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων υπό τον κ. Πλακιωτάκη, «προκειμένου να συζητηθεί η συμμετοχή του κόμματος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και αν κρίνεται απαραίτητη η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος».

Σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι προεκλογικές βαρύγδουπες δηλώσεις του Πρωθυπουργού ‘ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Αναρωτιέμαι τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να ανακαλύψει τώρα την αξία της συναίνεσης, όταν γνωρίζει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο με έναν μεταβατικό πρόεδρο που έχει χρέος μόνο να διενεργήσει εκλογές».

«Αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού, να ψάξει αλλού» τονίζει. Διευκρινίζει ότι αν ο Πρωθυπουργός ψάχνει συνεννόηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής «τότε βεβαίως η ΝΔ είναι ανοικτή να συζητήσει, καθώς σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές».

«Το ασφαλιστικό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα μηνών και πιστεύω ότι δεν θα ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να αποκομίσει τακτικά οφέλη αναδεικνύοντας το εσωτερικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη», προσθέτει και σημειώνει πως η ΝΔ θα προσέλθει στη συζήτηση διά του κ. Πλακιωτάκη, «ο οποίος δεν έχει την πολιτική εξουσιοδότηση να πάρει κάποια απόφαση για τη Νέα Δημοκρατία».

Συμπληρώνει, επίσης, ότι μέχρι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκλέξει επόμενο αρχηγό, τις όποιες αποφάσεις θα τις λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Συνένοχοι στην ανικανότητα του κ. Τσίπρα δεν θα γίνουμε» υπογραμμίζει.

Ως πολιτικά ύποπτη χαρακτηρίζει την κίνηση του κ. Τσίπρα να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απ. Τζιτζικώστας. Σε δήλωσή του αναφέρει ότι είναι σε κάθε περίπτωση προσχηματική.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ανικανότητα και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα μέτρα που η ίδια εισηγήθηκε και η ίδια διαπραγματεύτηκε, την οδηγεί στο να ψάχνει σήμερα συνενόχους» σημειώνει και αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει επισήμως πρόσκληση προς τους Πολιτικούς Αρχηγούς και πάνω από όλα οριστικοποίηση των θεμάτων προς συζήτηση. Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την σύγκληση της ΚΟ της ΝΔ πριν το Πολιτικό Συμβούλιο Αρχηγών, παρουσία των τεσσάρων υποψηφίων, για να ληφθούν οι αποφάσεις. Τέλος, υποστηρίζει ότι επανειλημμένως και από την πρώτη στιγμή ζήτησε συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ, για να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας προς κάθε κατεύθυνση».

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ασφαλιστικό αλλά και τις προτάσεις για συναίνεση. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η κ. Μπακογιάννη κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει στη Βουλή τι σκοπεύει να κάνει στο ασφαλιστικό και μετά να «το συζητήσουμε».  Αντίθετα, ο κ. Βορίδης, εκφράζοντας έναν κύκλο βουλευτών που πρόσκεινται πιο κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να παραιτηθεί μαζί με την κυβέρνησή του και να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεννόησης με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά.
Ποτάμι: Θα προσέλθουμε αλλά…
Μιλώντας επίσης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα», ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «εφόσον γίνει υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας βεβαίως και θα συμμετάσχω. Θα επικοινωνήσω αμέσως με τον κ. Παυλόπουλο, για να μάθω πότε θα γίνει». Σε ερώτηση ποια θα είναι η στάση του αν του ζητηθεί συναίνεση για το Ασφαλιστικό είπε: «Το Ασφαλιστικό είναι μια υποχρέωση της κυβέρνησης. Εμείς είμαστε αντιπολίτευση». Ο κ. Θεοδωράκης έστειλε και μήνυμα μέσω Facebook, με τίτλο «Τα δανεικά τέλος», στο οποίο αναφέρει: «Θα σας θυμίσω τι είχα πει προεκλογικά για τον κ. Τσίπρα: Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε.

» Το Ποτάμι βέβαια θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών, αν την συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χωρίς όμως ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου.

» Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Ό,τι έγινε και με το Μνημόνιό του. Εμείς λέγαμε ότι πρέπει να σωθεί η χώρα με μεταρρυθμίσεις και μείωση του κομματικού κράτους και εκείνος έβαλε νέους φόρους αφήνοντας απείραχτες τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Μόνο που την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δυο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους».

ΠΑΣΟΚ: Προσχηματικός ο διάλογος. Αναζητά «συνενόχους»

Από το βήμα της ημερίδας του ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά,απάντησε στην πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο λέγοντας ότι γίνεται για προσχηματικούς λόγους. «Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε τώρα να μιλήσει για διάλογο. Τώρα που η κρίση και τα αδιέξοδα της κυβέρνησής του είναι σε όλους ορατά. Ο διάλογος που ζητά είναι προσχηματικός. Αναζητά “συνενόχους”, συνυπεύθυνους στις προειλημμένες καταστροφικές αποφάσεις του», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Προσέθεσε ότι η εισήγηση του κ. Κατρούγκαλου στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποκαλυπτική και πώς η κυβέρνηση της «δήθεν» Αριστεράς αποδομεί και διαλύει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. «Τον Ιούνιο του 2011 στους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα ο κ. Κατρούγκαλος έλεγε ότι “φυσάει ένα αεράκι που θα διώξει τα σύννεφα του μνημονίου”. Όμως επί ημερών τους έγινε τυφώνας και παρασύρει τα πάντα. Τώρα ως υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ακολουθεί πειθήνια τις εντολές της τρόικας», είπε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Δεν θα βρείτε στο ΠΑΣΟΚ συνενόχους».

Εξέφρασε δε την πλήρη διαφωνία με τις προτάσεις που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας, όπως είπε, «να μην ισχύει η διαρροή των προηγούμενων ημερών για φαλκίδευση της συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση». Η κ. Γεννηματά υπερασπίστηκε την πολιτική «κοινωνικής προστασίας» που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ από το 1981 παραδεχόμενη ωστόσο ότι έγιναν λάθη.

Επέκρινε έντονα τη κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί και προειδοποίησε «να μη διανοηθεί να αλλάξει το νόμο ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας από τα δημόσια έσοδα Υδρογονανθράκων».

Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη να προχωρήσει το Εθνικό Σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, στην βάση του νέου παραγωγικού μοντέλου που χρειάζεται η χώρα. Και η δεύτερη να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για προστασία και ασφάλεια για τις σημερινές και τις ερχόμενες γενιές.

ΚΚΕ: Δεν θα πάρουμε μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία

«Η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γίνεται για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει ένα και μοναδικό στόχο: Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, την ψήφιση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες, προαπαιτούμενων και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του..

Και συνεχίζει: «Επίσης, η σύγκληση του Συμβουλίου συνδέεται και με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, απαιτώντας απ’ αυτόν επίσης ανοχή και συναίνεση στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.

»Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων, κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της βουλής.

»Καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Ο λαός να ορθώσει το ανάστημα του, να οργανώσει την πάλη του, για να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψει τελικά το ίδιο το σύστημα, που φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους» καταλήγει.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ανέφερε στο ραδιόφωνο Βήμα πως «η αγωνία μου για τη σωτηρία της χώρας με κάνει να ζητήσω από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης». Προσθέτει, όμως,  ότι αν του ζητηθεί, δεν πρόκειται να δώσει τη συναίνεσή του για το Ασφαλιστικό, λέγοντας χαρακτηριστικά «συναίνεση α λα καρτ δεν δίνω».

Πηγές: tovima.gr, naftemporiki.gr, ethnos.gr, in.gr, skai.gr