«Καρφί» Μέρκελ κατά Ελλάδας και στα «μαλακά» η Τουρκία για το προσφυγικό

Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όταν μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, κυριαρχούν οι διακινητές των προσφύγων και τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές ανθρώπων, δήλωσε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι το θέμα του αριθμού των προσφύγων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η φύλαξη των συνόρων, ειδικά όταν πρόκειται για θαλάσσια σύνορα, είναι πολύ δύσκολη χωρίς τη συνεργασία με τον εταίρο στην άλλη πλευρά της όχθης. Και η Τουρκία έχει δίκιο όταν λέει ότι φιλοξενεί δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και ότι έχει λάβει ως τώρα μόνο λίγη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε, όπως σημειώνει το imerisia.gr, η κ. Μέρκελ μιλώντας νωρίς το απόγευμα της Τρίτης σε συνέδριο των Γερμανών Εργοδοτών.

Η Καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της οικονομικής στήριξης της Τουρκίας «προκειμένου να δώσουμε στους πρόσφυγες τη δυνατότητα να παραμείνουν υπό ανθρώπινες συνθήκες κοντά στην πατρίδα τους», αλλά και της νόμιμης μετανάστευσης, μέσω της εφαρμογής της ποσόστωσης μεταξύ των κρατών-μελών της. «Είναι σαφές ότι ο σημερινός τρόπος μετανάστευσης, με την αποδοχή του κινδύνου ζωής, με μια μετανάστευση από την οποία κερδίζουν οι διακινητές και μάλιστα δισεκατομμύρια, όταν βλέπουμε τους αριθμούς των ανθρώπων, δεν μπορεί να γίνει ανεκτός ως βιώσιμο λογικό μοντέλο. Από αυτό κερδίζουν οι λάθος άνθρωποι. Οι πρόσφυγες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

»Όταν όλο αυτό συμβαίνει μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ -η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ-, τότε δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος που σε μια στενή λωρίδα νερού μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ κυριαρχούν οι διακινητές και όχι μια νόμιμη κατάσταση», προσέθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος και σημείωσε ότι αυτό θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο «ώστε να αποκαταστήσουμε περισσότερη τάξη και έλεγχο». Αν καταπολεμήσουμε τις αιτίες προσφυγιάς, τότε θα έχουμε μείωση του αριθμού των προσφύγων, συνέχισε η Μέρκελ, για να καταλήξει λέγοντας ότι αυτό «δεν μπορεί να ρυθμιστεί στα γερμανοαυστριακά σύνορα, αλλά στα εξωτερικά σύνορα, ώστε να διατηρήσουμε και τις ελευθερίες της Σένγκεν για την Ευρώπη και να κάνουμε το σωστό για τους πρόσφυγες».