ΝΔ: Δεν άνοιξαν οι κάλπες λόγω τεχνικού προβλήματος - Αναβολή ζητά ο Β. Μεϊμαράκης

Να αναβληθούν οι εσωκομματικές εκλογές στην ΝΔ ζήτησε ο Β. Μεϊμαράκης λόγω των σοβαρών τεχνικών προβλημάτων που έχουν εμφανιστεί στην εκλογική διαδικασία, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι αν δεν γίνει δεκτή η εισήγησή του δεν θα είναι υποψήφιος. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, συνεδριάζει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ενώ και οι άλλοι υποψήφιοι κάλεσαν τους ψηφοφόρους, καταρχήν, να περιμένουν οδηγίες.

Όπως σημειώνει στο tovima.gr ο ‘Αρης Ραβανός,  η εκλογική διαδικασία είναι εντελώς στον αέρα, αφού η εταιρεία, όπως καταγγέλλεται, δεν κατάφερε να περάσει το λειτουργικό σύστημα στις ταμπλέτες, ενώ απουσιάζουν ακόμα και χειριστές των μηχανημάτων. Σε ορισμένα εκλογικά σημεία έχει ξεκινήσει η διαδικασία χειρόγραφα, αλλά η νομική υπηρεσία του κόμματος τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

Πάντως, μεταξύ των υποψηφίων και της ΚΕΦΕ υπήρχε εδώ και καιρό συμφωνία να διακοπεί η ψηφοφορία και να μη συνεχιστεί χειρόγραφα, όπως το 2009, σε περίπτωση που διακοπεί η λειτουργία του μηχανογραφικού ελέγχου των ψηφοφόρων λόγω φοβιών για νοθεία.  Μόνο που σήμερα δεν υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα και άρα μένει να αποφασίσουν οι τέσσερις υποψήφιοι εάν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία χειρόγραφα, σε περίπτωση που η εταιρεία δεν βρει λύση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε με ανάρτησή του στο twitter ότι δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία εκλογής και συνέστησε στους πολίτες να μην πάνε να ψηφίσουν μέχρι τις 9.00 πμ αναμένοντας ενημέρωση. O Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε στο twitter ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσα προβλήματα στη διαδικασία,να ταλαιπωρούνται κ να αποθαρρύνονται οι νεοδημοκράτες και ζήτησε άμεση ομαλοποίηση της κατάστασης. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε μέσω twitter να μην ξεκινήσουν να πηγαίνουν να ψηφίσουν ακόμα οι νεοδημοκράτες. «Συγγνώμη στον κόσμο διότι τεχνικό πρόβλημα δεν επιτρέπει ακόμα την διεξαγωγή των εκλογών. Τι να πω;».

Όπως σημειώνει δημοσίευμα του imerisia.gr, από το απόγευμα του Σαββάτου υπήρξαν φήμες ότι στα εκλογικά κέντρα δεν είχαν πάει υπολογιστές και δεν ήταν δυνατή η έναρξη της διαδικασίας.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συνεδρίασε και η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος για να συζητήσει ακόμη και την αναβολή της διαδικασίας. Δεν αποκλείεται τίποτε καθώς υπάρχει ακόμη σοβαρό πρόβλημα με την εταιρεία που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών. Οι επιτελείς των τεσσάρων υποψηφίων έδιναν μάχη για να αποφευχθεί ένα ανεπανάληπτο φιάσκο.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη ημέρα για τη ΝΔ, ακόμη και αν η διαδικασία προχωρήσει κανονικά θα είναι δύσκολη. Ακόμη και μια ένσταση ψηφοφόρου ή υποψηφίου μπορεί να τινάξει στον αέρα τις εκλογές καθώς είναι πιθανό το ενδεχόμενο αμφισβήτησης όποιου από τους τέσσερις κερδίσει στον πρώτο γύρο. Ουσιαστικά θα ανοίξει ένας νέος γύρο συγκρούσεων εντός του κόμματος και τα σενάρια διάσπασης θα επανέλθουν στην επικαιρότητα. Αλλωστε, σε καμιά περίπτωση το κλίμα δεν είναι καλό στο κόμμα και ήδη ακούγονται φωνές για υπονόμευση της διαδικασίας από συγκεκριμένα κέντρα.

Πηγές: tovima.gr, imerisia.gr