Στην αμερικανική πρεσβεία έφτασε η ματωμένη σημαία

Στην αμερικανική πρεσβεία έφτασε λίγο πριν τις 16.30 η σημαία του Πολυτεχνείου. Μπροστά στην πρεσβεία οι συγκεντρωμένοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο, στη συνέχεια δίπλωσαν τη σημαία και αποχώρησαν. Την πρεσβεία φυλάσσουν δυνάμεις των ΜΑΤ. Νωρίτερα, οι νέοι που συνόδευσαν τη σημαία σταμάτησαν μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία, όπου έκαναν μια στάση ολίγων λεπτών ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.

Ο κύριος όγκος της καθιερωμένης πορείας στο πλαίσιο της επετείου του Πολυτεχνείου κατευθύνεται από την πλατεία Κλαυθμώνος στην αμερικανική πρεσβεία όπου νωρίτερα στις 16.30 έφτασε η σημαία του Πολυτεχνείου. Στην πορεία συμμετέχουν φοιτητικοί σύλλογοι, πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων και η Λαϊκή Ενότητα, που είχε προσυγκέντρωση στην οδό Σταδίου, στη συμβολή με την οδό Σανταρόζα. Σημειώνεται ότι το ΠΑΜΕ ξεκίνησε την πορεία του από τα Χαυτεία.

Μπροστά στη γαλλική πρεσβεία σταμάτησε, ως φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών κτυπημάτων στο Παρίσι, ο Σύλλογος Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων που βρίσκεται στην κορυφή της πορείας του Πολυτεχνείου. Ο Σύλλογος ηγείται της πορείας με πανό όπου αναγράφεται «Αντίσταση για πάντα στον Φασισμό».

Νωρίτερα, οι νέοι που συνόδευαν τη σημαία έψαλαν τον εθνικό ύμνο μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία, στη συνέχεια δίπλωσαν τη σημαία και αποχώρησαν. Είχε προηγηθεί ολιγόλεπτη στάση στη γαλλική πρεσβεία ως φόρος τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.

Την αμερικανική πρεσβεία φυλάσσουν δυνάμεις των ΜΑΤ.

Πριν την έναρξη της πορείας από αστυνομικούς σε ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθησαν δυο άτομα για κατοχή φωτοβολίδων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Ισχυρή είναι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα, τον Ευαγγελισμό και το Μέγαρο Μουσικής.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν το μεσημέρι, ενώ κλειστή είναι και η οδός Πατησίων. Επί ποδός βρίσκονται περίπου 6.000 αστυνομικοί.

«Ποτέ πια φασισμός», ήταν το μήνυμα του προέδρου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967-1974), Κώστα Μανταίου, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε ότι στο Πολυτεχνείο «απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού», στέλνοντας μέχρι σήμερα το μήνυμα της ενεργού συμμετοχής του πολίτη για τη διαμόρφωση της ζωής και της τύχης του.

«Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει αν η δημοκρατική μας συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη. Σήμερα τα κυρία συνθήματα για ψωμί-παιδεία-ελευθερία αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους αγώνες για καλύτερο μέλλον», προκοπή», είπε ο κ. Μανταίος.

Στη συνέχεια, η κοσμήτορας της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ελένη Μαΐστρου, επισήμανε ότι η 17 Νοεμβρίου δεν ήταν γιορτή αλλά εξέγερση, και περιέγραψε το χρονικό της ενδυνάμωσης του φοιτητικού κινήματος. Τέλος, τόνισε τη σημασία του αγώνα των φοιτητών, ο οποίος ξεπέρασε τα φοιτητικά αιτήματα.

«Το Πολυτεχνείο δεν είναι μια ακόμη μουσειακή γιορτή. Δε μπορεί να είναι νοσταλγική. Πρέπει να είναι ζωντανή. Είναι χρέος μας να μην ξεχάσουμε» κατέληξε.

Από τη μεριά του, ο πρύτανης της σχολής Καλών Τεχνών, Πάνος Χαράλαμπους, είπε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Ας υψώσουμε αμυντικό τείχος στον φασισμό. Ας διαδηλώσουμε για δωρεάν παιδεία, δημοκρατία, για ένα μέλλον ελπιδοφόρο».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.

Να σημειώσουμε πως τη ματωμένη σημαία της εξέγερσης κρατούν φοιτητές μέλη της ΠΑΣΠ.

A

Δύο συλλήψεις λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία

Λίγο προτού ξεκινήσει η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας με προορισμό την αμερικανική πρεσβεία, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δύο ατόμων, τα οποία έφεραν στην κατοχή τους φωτοβολίδες. Τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας είναι δρακόντεια, με 6.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν εντάσεις.

Ένταση το πρωί στην κατάθεση στεφάνου από τον πρωθυπουργό 

Το πρωί επικράτησε ένταση όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι. Λίγο πριν την άφιξη του κ. Τσίπρα στον χώρο, αλλά και μετά την αποχώρησή του, δεν έλειψαν οι φωνές και τα σπρωξίματα μεταξύ των συγκεντρωμένων.

Φοιτητές που αντέδρασαν στο άκουσμα της είδησης ότι ο Πρωθυπουργός μετέβαινε στον χώρο προσπάθησαν να κλείσουν την είσοδο με αποτέλεσμα να έρθουν στα χέρια με άλλους φοιτητές.Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, ενώ κλειστή είναι η οδός Πατησίων εν όψει της καθιερωμένης πορείας που θα πραγματοποιηθεί στις 15.30 προς την αμερικανική πρεσβεία.

Ένταση και στη Θεσσαλονίκη

Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 11.30 -και για περίπου 15 λεπτά- στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όταν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ μετέβησαν για να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο για τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μέλη φοιτητικής παράταξης της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς προπηλάκισαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απωθώντας τα, αρπάζοντας από τα χέρια τους το στεφάνι και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον τους και κατά της κυβέρνησης.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ -ο συντονιστής της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γκοντίνος, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παυλίδης, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Α` Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δημητριάδης, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Β’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Ρώσσιος και η επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη”, Ρία Καλφακάκου- τελικά αποχώρησε, χωρίς να καταθέσει στεφάνι, το οποίο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν στον χώρο προσπάθησαν να πάρουν πίσω, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί για λίγα λεπτά η ένταση.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος ήταν παρών την ώρα που συνέβη το επεισόδιο ξεκαθάρισε ότι τα μέλη της φοιτητικής παράταξης του ΚΚΕ, που ήταν επίσης παρόντα, δεν είχαν την παραμικρή ανάμειξη σε αυτό, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το naftemporiki.

Αφότου εκτονώθηκε η κατάσταση ξεκίνησε η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων, συνδικάτων και κομμάτων (ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΠΑΣΟΚ).