Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γιουνκέρ

Τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης αλλά και το προσφυγικό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Κομισιόν. Στο επίκεντρο δηλαδή βρέθηκε το θέμα των πλειστηριασμών και οι 100 δόσεις, θέματα στα οποία έχει μπλοκάρει το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων ενόψει του αυριανού Eurogroup.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε κατανόηση από την πλευρά του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην θέση της Αθήνας ότι θα πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία των αδύνατων.

Το θέμα των πλειστηριασμών είναι το μεγάλο αγκάθι στις έως τώρα διαπραγματεύσεις. Αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις την Παρασκευή, το Σάββατο αλλά και σήμερα δεν στάθηκαν ικανές να γεφυρώσουν το χάσμα των δυο πλευρών με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ολ’ αυτά ενώ την επόμενη εβδομάδα, πιθανά από Τρίτη οι επικεφαλής των δανειστών επανέρχονται στην Αθήνα προκειμένου να ελέγξουν την έως τώρα πρόοδο και να καταρτίσουν τη δεύτερη λίστα με προαπαιτούμενα η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί για να αποδεσμεύσει εκτός από το 1 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης.