Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις - Και ζήτημα 100 δόσεων θέτουν οι δανειστές

Από εμπλοκή σε εμπλοκή βαίνουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, την παραμονή του Eurogroup της Δευτέρας όπου, όπως φαίνεται, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να δοθεί το «πράσινο φως» για την χορήγηση της υποδόσης των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς διαρκώς ξεπροβάλλουν νέα «αγκάθια» που τίθενται και από τους δανειστές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τους πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας αλλά και το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, εμπλοκή έχει παρουσιαστεί και στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα οι δανειστές φέρεται να ζητούν το «ξήλωμά» της ώστε οι οφειλέτες που θα καθυστερήσουν έστω και μια ημέρα να πληρώσουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους να πετάγονται έξω από τη ρύθμιση.  Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει μια ενημέρωση στους Θεσμούς, η οποία θα εξεταστεί όλο το σαββατοκύριακο, όπως φαίνεται όμως τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλαπλά και συνεπώς η πιθανότητα για συμφωνία και εκταμίευση στο Eurogroup μειώνεται διαρκώς.

Η τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές συνεχιζόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Κυβερνητικά στελέχη με γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων σημειώνουν πως, αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα συνεδριάσει το Euro Working group προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών, δεν αποκλείουν όμως οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως όταν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε αποφάσεις θα υπάρξει και η εκταμίευση των δισ. ευρώ. Όπως δήλωσε και η αρμόδια για τα Οικονομικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ  «οι συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, και σημειώνεται καθημερινά πρόοδος».

Όταν υπάρξει συμφωνία θα ανακοινωθούν και τα ισοδύναμα για την αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, για τα οποία ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών είπε χθες Πέμπτη ότι θα ανακοινωθούν σήμερα Παρασκευή.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, η επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον  Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα γίνει εντός του Σαββατοκύριακου καθώς, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Γιουνκέρ, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δήλωσε κώλυμα και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή επικοινωνία τους. Αντικείμενο της επικοινωνίας των δύο ανδρών θα είναι τόσο οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ενόψει του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας όσο και η προσφυγική κρίση.

Θέμα ανάκλησης των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ που έχουν επιβληθεί σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου δεσμεύτηκε να θέσει στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη για το προσφυγικό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Πηγή: skai.gr, naftemporiki.gr, in.gr, tovima.gr, imerisia.gr