Σαμαράς και Βενιζέλος αντιμέτωποι με οδυνηρές αποφάσεις

Τα δεδομένα που προέκυψαν από τη χθεσινοβραδινή σύνοδο του EuroworkingGroup αλλά και από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Πρωθυπουργού με τη Μέρκελ , τη Λαγκάρντ, τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών, και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους συνεκτιμούν στη νέα σύσκεψη που πραγματοποιούν από τις 14:00 στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι κυβερνητικοί εταίροι εξετάζουν τα μέτρα που η ελληνική Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το θέμα της αξιολόγησης.

Οι μονομερείς κινήσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, όπως το εγχείρημα τον περασμένο Σεπτέμβριο να διακηρύξει και να αποπειραθεί την έξοδο απ’ το Μνημόνιο και την απεμπλοκή από το ΔΝΤ και να προχωρήσει στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις και την κατάθεση του Προϋπολογισμού του ’15, χωρίς την έγκριση της Τρόικας, δεν απέδωσαν.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα ζητά τροποποίηση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, ώστε να μειωθούν οι δόσεις και να τεθούν ως προϋπόθεση για την υπαγωγή σ’ αυτή, περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Επανέρχονται μάλιστα στην απαίτησή τους για εισοδηματικά κριτήρια και για το ΕΚΑΣ.

Σήμερα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ελληνική Κυβέρνηση εξετάζει να συμφωνήσει για:

– την αύξηση του χαμηλότερου ΦΠΑ 6,5% (ισχύει για τα φάρμακα, τις ξενοδοχειακές μονάδες, τις εκδόσεις, τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα περιοδικά κ.ά) στο 8% ή ίσως και στο 10%, ως αντιπρόταση στην απαίτηση της Τρόικας για υπαγωγή όλων των προϊόντων στον υψηλό ΦΠΑ.

–  Την αποδοχή της ισότιμης με την Κομισιόν και την ΕΚΤ συμμετοχής του ΔΝΤ.

– Την αύξηση του αριθμού των ενδιάμεσων χρόνων που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση, ως αντίμετρο για την αποφυγή περαιτέρω μείωσης των συντάξεων, από τα 15 στα 20 χρόνια. Στο θέμα αυτό το Υπουργείο Εργασίας θα προτείνει η εφαρμογή του μέτρου να ισχύει για τους γεννημένους από το 1975 και μετά, ώστε να μην θιγούν όσοι έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

– Την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο. Υπενθυμίζουμε ότι για κάποιες περιπτώσεις στο Δημόσιο είχε οριστεί κατώτατο όριο περικοπής το 25%. Θα υπαχθούν όλοι στο ίδιο μισθολόγιο

Σημειωτέον ότι από 1η/1ου /2015 θα τεθεί σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός του νεοεισερχόμενου που θα είναι στα 648 ευρώ.