«Κόντρα» Σκουρλέτη με ΚΕΔΕ, Περιφερειάρχες και Δούρου για τα απόβλητα

Απόσυρση της τροπολογίας σχετικά με τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), η οποία περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, (άρθρο 31) ζητεί με ανακοίνωσή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, προκειμένου, όπως εξηγεί, να διαφυλαχθεί η αυτοτέλεια της λειτουργίας των Περιφερειών σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που άπτεται της καθημερινότητας των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την κ. Δούρου, όπως αναφέρει tovima.gr, η προτεινόμενη τροποποίηση διατάξεων του νόμου 4042/12 με το άρθρο 31 στο Πολυνομοσχέδιο σχετικά με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους θεσμούς, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, τυπικό και ουσιαστικό, ως προς το σκέλος που αναφέρεται στην έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων.

Όπως διευκρινίζει, τα περαιτέρω προβλήματα δημιουργούνται διότι η συγκεκριμένη ρύθμιση: «Εισάγει μία ακόμη φάση έγκρισης, σε κυβερνητικό επίπεδο, προσθέτοντας γραφειοκρατία, με ό,τι αρνητικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται. Καθιστά τα Περιφερειακά Συμβούλια, από κυρίαρχα όργανα, διαμεσολαβητικούς -διεκπεραιωτικούς μηχανισμούς, με την κεντρική εξουσία να έχει τον τελευταίο λόγο έναντι των Περιφερειών.

» Υποβαθμίζει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, έναντι της κεντρικής εξουσίας, σε ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, στο οποίο, και οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο του νέου ΕΣΔΑ.

» Σε ό,τι δε αφορά το τυπικό πρόβλημα, η προτεινόμενη τροπολογία έρχεται ως επείγουσα ενώ δεν έχει ζητηθεί από κάποιον αιρετό φορέα κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης των ΠΕΔΣΑ των Περιφερειών.»

Η κ. Δούρου σημειώνει ότι η Περιφέρεια έχει δρομολογήσει μια νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων, βάζοντας τις βάσεις για ένα οικονομικά και οικολογικά δίκαιο και βιώσιμο, αποκεντρωμένο και με δημόσιο χαρακτήρα μοντέλο.

Την απόσυρση του άρθρου 31 για τη διαχείριση των αποβλήτων έχουν ζητήσει επίσης η ΚΕΔΕ και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.

Η απάντηση Σκουρλέτη

Οι ρυθμίσεις για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), δεν έχουν στόχο την παρέμβαση στο έργο της Αυτοδιοίκησης, απάντησε από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι, η προβλεπόμενη έγκριση των αποφάσεων σε κυβερνητικό επίπεδο είναι αναγκαία για να είναι συμβατός ο περιφερειακός σχεδιασμός με τον εθνικό.