Προσφυγικό, οικονομική κρίση, Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση Τσίπρα - Στάινμαγερ

Το προσφυγικό, η οικονομική κρίση, το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φράνκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Πρωθυπουργός εξέθεσε στον κ. Σταϊνμάιερ τις δραματικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας στη διαχείρισή του. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις δραματικές εικόνες που έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο στα νερά του Αιγαίου και τόνισε ότι η αντιμετώπισή του αποτελεί ανθρωπιστικό καθήκον.

Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η συνεννόηση με την Τουρκία, ώστε να μεταφερθεί εκεί το βάρος της διαχείρισης, ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός και ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας για την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου στις Βρυξέλλες, αναφορικά με τα hot spots και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου. «Η Ελλάδα σηκώνει το βάρος του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας όμως ότι απαιτείται στήριξη από την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση σημειώνοντας πως οι αποφάσεις του Ιουλίου είναι δύσκολες αλλά η κυβέρνηση υλοποιεί όσα έχει συμφωνήσει.  «Με πολλά από αυτά δεν συμφωνούμε. Θέλουμε όμως ειλικρινή σχέση με τους εταίρους» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως υπάρχουν ανοιχτά θέματα στη συμφωνία, παραπέμποντας με τον τρόπο αυτό στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας και σε άλλα εκκρεμή ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση διαπραγματεύεται. Στο κλίμα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «υπάρχει κοινό συμφέρον να πετύχει το πρόγραμμα. Πρέπει όμως να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και όρος για αυτό είναι η κοινωνική συνοχή».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές κρίσεις, το Κυπριακό, διάφορα διμερή θέματα αλλά και ζητήματα σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την ελληνική θέση ότι η χώρα μας είναι υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας, χωρίς όμως εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παίξει εποικοδομητικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στους τομείς των εξαγωγών και του εμπορίου. Ο κ. Σταϊνμάιερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό, ως το μεγάλο ζήτημα της περιόδου σημειώνοντας ότι το ζήτημα των προσφυγικών ροών αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας συμφώνησε ότι πρέπει να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας.

Πανευρωπαϊκή πρόκληση η προσφυγική κρίση

«Δεν έχει νόημα να ρίχνουμε συνεχώς το φταίξιμο ο ένας στον άλλο […] δεν θα οδηγηθούμε πουθενά», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.  Κατά τον Γερμανό ΥΠΕΞ, η πρόκληση των προσφυγικών ροών είναι πολύ μεγαλύτερη από την πρόκληση της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Για αυτό, όπως είπε, τουλάχιστον τώρα θα πρέπει στην Ευρώπη όλοι να «γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά».

Ο κ. Σταϊνμάγερ σημείωσε ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη μια δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.

«Γνώμη μας είναι», πρόσθεσε, «ότι η δημιουργία hot spots είναι αναγκαία προϋπόθεση, αλλά όχι αρκετή, αν δεν δημιουργηθεί ένα σύστημα κατανομής προσφύγων στην Ευρώπη».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έκανε εκτενή αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη και παραδεχόμενος ότι στο πρόσφατο παρελθόν αυτή κλονίστηκε με διάφορες «λεκτικές υπερβολές».

«Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι κάτι το οποίο είναι απαραίτητο στην πολιτική και τη διπλωματία και πρέπει να αποτελεί το θεμέλιο που επειγόντως χρειαζόμαστε», σημείωσε. Ακόμη, τόνισε ότι πρέπει να στρωθεί ο δρόμος για την αποκατάσταση των καλών φιλικών σχέσεων των δύο χωρών που υπήρξαν στο παρελθόν και πρέπει να υπάρξουν και στο μέλλον, ενώ μίλησε για λάθος αντιλήψεις που είχαν στο παρελθόν οι Γερμανοί για τους Έλληνες και οι Έλληνες για τους Γερμανούς

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊνμάγερ ήταν «έντιμες οι συζητήσεις» που είχαν Ελλάδα και Γερμανία τους προηγούμενους μήνες, «όταν οξύνθηκαν τα πράγματα», αλλά τελικά υπήρξε συνεννόηση.  Εξάλλου, εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό του Βερολίνου στην Ελλάδα για τη δύναμή της να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για όσα έχει καταφέρει έως σήμερα και για τις επιβαρύνσεις που έχουν επωμιστεί οι Έλληνες.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο κ. Σταϊνμάγερ είπε ότι βεβαιώθηκε πως η χώρα παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της και πως προτίθεται να υλοποιήσει στο μέλλον τα συμφωνηθέντα.

nikos-kotzias-frank-balter-stainmager