Εντός τις ημέρας λύση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Εντός της ημέρας θα δοθεί λύση με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο οποίος από σήμερα και τυπικά ισχύει το 23% καθώς την Παρασκευή έληξε η παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ η κ. Γεροβασίλη κληθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι οι δανειστές ζητούν είτε 0% είτε 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ανέφερε ότι “υπάρχει σειρά είτε προϊόντων και είτε υπηρεσιών που μπορεί από την κοινοτική οδηγία να έχουν χαμηλό ΦΠΑ” και πρόσθεσε ότι “αυτή η οδηγία, σε κάθε χώρα έχει τις εξαιρέσεις της. Και στη χώρα μας έχει. Δηλαδή σε αυτόν τον πίνακα δεν συμπεριλαμβάνεται η ενέργεια. Κατά συνέπεια θα έπρεπε το ρεύμα να έχει 23% στην Ελλάδα. Βλέπουμε ότι με απόφαση της Κομισιόν έχει 13%. Αυτό σημαίνει ότι τελικά είναι πολιτική η απόφαση”.

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, η κυβέρνηση θα επιμείνει στη θέση της για κλιμακωτό ΦΠΑ στην εκπαίδευση -0%, 6%, 13%. καθώς “είναι η πιο εύκολα υλοποιήσιμη και από πλευράς ισοδυνάμων” και τόνισε ότι “θα πρέπει να αντιληφθούν και οι δανειστές ότι αν πάμε σε μια λύση του 0% θα πρέπει να δούμε σοβαρότερα τα θέματα των πόρων που θα χρειαστεί για να καλύψουν τη διαφορά”.

Στην περίπτωση που τεθεί από τους δανειστές το δίλημμα 0% ή 23% η κυβέρνηση, όπως δήλωσε, η κ. Γεροβασίλη θα συζητήσει το 0%. Ερωτηθείσα αν συμφωνεί με την δήλωση του αρμόδιου υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη ότι αυτά που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον οι γονείς είναι “πενταροδεκάρες” απάντησε πως ούτε εκείνη συμφωνεί αλλά ούτε και αυτό είναι έτσι όπως διατυπώνεται. “Δεν υπάρχουν πενταροδεκάρες και ούτε αυτό εννοούσε ο υπουργός μας. Είναι μια φράση η οποία αποτυπώθηκε και δυστυχώς με άσχημο τρόπο χρησιμοποιήθηκε”, υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.