Να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κέντρο υποδοχής προσφύγων – hotspot στην Αθήνα, πιθανώς στους χώρους του πρώην ολυμπιακού χωριού, στο οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα διαμονής μέχρι και 60.000 προσφύγων, οι οποίοι θα περνούν από ελέγχους εντός αυτού και αν χρειάζεται ή θα προωθούνται στην Ευρώπη ή θα απελαύνονται στις χώρες τους επιδιώκουν, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το κέντρο υποδοχής θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της Frontex. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις. Θα πρέπει δε να υπενθυμιστεί ότι σε πρόσφατα δημοσιεύματα τόσο της αμερικανικής Wall Street Journal όσο και της γερμανικής Deutsche Welle, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των χωρών της ΕΕ που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προωθεί σχέδιο με στόχο να «περιοριστούν» οι προσφυγικές ροές από τον νότο προς το κέντρο και το βορρά της Ευρώπης, κάτι που πιθανότατα θα σημαίνει να μείνει σημαντικός αριθμός προσφύγων – μεταναστών, για μεγάλο χρονικό διάστημα τουλάχιστον, εγκλωβισμένος στον Νότο, είτε στην Ελλάδα είτε στην Ιταλία.
«Η Μέρκελ θέλει στην μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Κυριακή να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση της δουλειάς των ‘Hotspots’. Η Καγκελάριος επιδιώκει η κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής.
Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται να μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα ώστε οι πρόσφυγες να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον μηχανισμό της ΕΕ», αναφέρει το Spiegel και σημειώνει ότι στην Ελλάδα γίνεται μεν ήδη η συντεταγμένη καταγραφή των προσφύγων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά οι περισσότεροι εκ των 4.000 προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου – από φόβο είτε μήπως απελαθούν είτε μήπως σταλούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν θέλουν να ζήσουν.
Επιφυλάξεις από την ελληνική κυβέρνηση
Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα, πηγές της Ε.Ε. δηλώνουν στο Spiegel ότι ναι μεν «έχει μπει μια τάξη» στη διαδικασία καταγραφής των προσφύγων, από την άλλη όμως, παραμένει το πρόβλημα ότι στην πλειοψηφία τους οι πρόσφυγες δεν αιτούνται ασύλου. Και αυτό επειδή φοβούνται ότι θα απελαθούν ή ότι θα σταλούν σε χώρα της Ε.Ε. στην οποία δεν επιθυμούν να ζήσουν.
Δεδομένου ότι ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν ξεπερνούν τις δυνάμεις της Λέσβου και της Κω, η Κομισιόν σκοπεύει να εισηγηθεί αύριο τη μετάθεση των κέντρων υποδοχής στην Αττική. Υπό τη διεύθυνση της FRONTEX και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του πρόσφυγες (UNHCR) θα μπορούσε να λειτουργήσει στις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις κέντρο για 40.000-50.000 άτομα, σημειώνει το δημοσίευμα.
Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μέρκελ να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το σχέδιο. Σύμφωνα με το Spiegel, o Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι hot spots με τόσο πολλούς πρόσφυγες θα δημιουργούσαν την άσχημη εικόνα ενός «στρατοπέδου κράτησης». Και εκτός αυτού, μια «εισβολή» ξένων υπαλλήλων «θα ξυπνούσε σε πολλούς Έλληνες αναμνήσεις από τη μισητή τρόικα».