Σφοδρή αντιπαράθεση Ευ. Βενιζέλου-Ν. Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Την πρόθεσή του να ψηφίσει το νομοσχέδιο αρκεί να ανατεθεί σε διεθνή ελεγκτική εταιρεία ο έλεγχος των εταιρειών ώστε να φανεί το φυσικό πρόσωπο του ιδιοκτήτη και πού βρήκε τα χρήματα, εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ υποστήριξε ότι «προσβάλλεται η ΕΕΤΤ» από την κυβέρνηση.

«Το νομοσχέδιο είναι κραυγαλέο εργαλείο αδιαφάνειας και διαπλοκής είτε εφαρμοστεί είτε δεν εφαρμοστεί. Αν δεν εφαρμοστεί οι υφιστάμενοι σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό εκβιασμό. Αν εφαρμοστεί χάνουν την άδειά τους και κλείνουν οι εταιρείες τους», εκτίμησε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. «Δεν υπάρχει καμία ονομαστικοποίηση. Δεν δέχεται η κυβέρνηση την πρότασή μου να ανατίθεται σε διεθνή ελεγκτική εταιρεία να κάνει έλεγχο» και να λέει ποιος είναι το πρόσωπο και από πού προέρχονται τα χρήματα, είπε και πρόσθεσε εμφατικά: «Δεχθείτε το, θα απολογηθείτε κάποτε ιστορικά αν δεν το δεχθείτε εν έτη 2015».

«Ο απόλυτος κυνισμός έχει ανάγκη από ορισμένους εξωραϊσμούς, προκειμένου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν τα μέτρα. Θέλετε κάποια προσχήματα. Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εντάσσεται στα προσχήματα αυτά», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος και ανέφερε: «Έχω πολύ έντονη την ανάμνηση πώς το επικοινωνιακό σύστημα αντιμετώπισε την δική μου πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών και πώς του Γιάνη Βαρουφάκη, που έβλαψε οργανωμένα και συνειδητά την οικονομική πορεία της χώρας, που έβλαψε πολίτες και επιχειρήσεις». «Αυτά είναι τα διαπλεκόμενα και κατεστημένα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Ο πρώην πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Ολάντ λέγοντας: «Είδα με ικανοποίηση την επίσκεψη Ολάντ το κλίμα φιλίας, αλληλεγγύης και αισιοδοξίας που εκπέμφθηκε και αναγκαστικά θυμήθηκα ότι τον Μάιο του 2012 ο Τσίπρας επισκέφθηκε το Παρίσι και είχε πει το περιβόητο “Ολαντρέου” και λίγες μέρες μετά πήγα στο Παρίσι για να του εξηγήσω την κατάσταση στην Ελλάδα και να του ζητήσω να βοηθήσει τη χώρα μας, όχι το κόμμα μου ή την κυβέρνησή μου». «Χαίρομαι για την μεταστροφή και θεωρώ ότι είναι ωφέλιμη για τον τόπο. Αλλά δεν υπάρχει ένα στοιχείο πολιτικού κυνισμού που σε σοκάρει όταν γίνεται με αυτόν τον τρόπο;», διερωτήθηκε.

«Στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία υπάρχουν διεργασίες. Προσωπικώς θα ευχόμουν να μπορείτε να τις παρακολουθήσετε», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επισημαίνοντας ότι «σε κάποιο βαθμό» οι σοσιαλδημοκράτες επανεξετάζουν την σχέση τους με την ευρωπαϊκή δεξιά. «Το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα είναι το αντιπαράδειγμα. Συζητούν μεταξύ τους οι σοσιαλδημοκράτες πώς θα αποφύγουν να πάθουν αυτό που έπαθε το άλλοτε κραταιό κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Θα ευχόταν κανείς να μπορείτε να τις παρακολουθήσετε. Αλλά μάλλον έχετε κάνει άλλες επιλογές», υπογράμμισε.

Απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση θέλει να συντηρήσει καθεστώς συναλλαγής με τα κανάλια, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε: «Επαναλαμβάνω και εξηγώ. Με το που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κάνει. Το ΕΣΡ μπορεί να κάνει την δημοπρασία και να μελετήσει τους φακέλους. Η δημοπρασία είναι η μέθοδος για να τιμολογηθεί από τους ενδιαφερόμενους η αξία της άδειας».

Ο κ. Βενιζέλος επανέφερε την πρότασή του για την διεθνή ελεγκτική εταιρεία. «Αν το κάνετε θα ψηφίσω τις δημοπρασίες αρκεί να γίνονται ενιαίες ανά κατηγορίες», δεσμεύθηκε.

«Τώρα είναι λάτρεις, οπαδοί της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ποιος; Ο Τσίπρας που ηγήθηκε της ευρωπαϊκής κομμουνιστικής αριστεράς στις ευρωκλογές;», συνέχισε και πρόσθεσε: «Μην έχετε αυταπάτες, οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη είναι διακρατικοί, είναι παγίων εθνικών συμφερόντων. Ο Ολάντ κάνει αυτό που εξυπηρετεί τα γαλλικά εθνικά συμφέροντα και σας είπε χθες “τηρήστε τα συμφωνηθέντα» και στο θέμα του χρέους μίλησε για την “εξυπηρέτηση του χρέους”, δυστυχώς ούτε καν σε αναδιάρθρωση».

Πηγή: ΑΜΠΕ, nafteporiki