"Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και θα τη στηρίζει"

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα. Ο Γάλλος Πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν ξεκινήσει η κατ΄ιδίαν συνάντησή τους, δήλωσε ότι η «Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας και να τη στηρίζει» και πρόσθεσε ότι «ήρθα εδώ μαζί με γάλλους επιχειρηματίες. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια. Πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη».

Παράλληλα ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίστηκε ενήμερος για την κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα εν μέσω κρίσης λέγοντας με νόημα ότι «ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός, χρειαζόταν θάρρος για να επανέλθει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις». Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η παρουσία του Προέδρου Ολάντ στην Αθήνα είναι μήνυμα για την προστασία της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε στρατηγικό σταυροδρόμι. Πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αρχές».

Κατά την διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησή τους οι κ.κ. Τσίπρας και Ολάντ θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για την επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς και εν συνεχεία θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Επίσης με  ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία που θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Γαλλίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς εκτιμάται πως θα μιλήσει για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ότι θα επαναλάβει την υποστήριξή του στην αναδιάρθρωση του χρέους «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης», όπως είχε δηλώσει στην Ευρωβουλή, αλλά και ότι θα επωφεληθεί της ευκαιρίας για να επαναλάβει και τις δικές του προτάσεις για την Ε.Ε. και τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ξενάγηση του κ. Ολάντ και της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Μουσείο της Ακρόπολης και επίσημο γεύμα. Νωρίς το απόγευμα θα γίνει η ανακήρυξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ως επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Προτού αναχωρήσει για την γαλλική πρωτεύουσα (19:00) ο κ. Ολάντ θα έχει συναντήσει εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και θα επισκεφθεί την έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia».

Η διακήρυξη

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η διακήρυξη που θα υπογράψουν οι δύο άνδρες θα επικυρώνει την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες. Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:

– Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.
– Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.
– Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κ.ά.
– Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.