Δεν δεσμεύει την κυβέρνηση το πόρισμα για το ασφαλιστικό

Συμβουλευτικά λειτουργεί το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό και ως εκ τούτου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση ανάφερε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μιλώντας το πρωί στην “Κοινωνία Ώρα MEGA” ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι το περιεχόμενο του πορίσματος αξιολογείται από την κυβέρνηση αλλά αυτό δεν ασκεί πολιτική ενώ αναγνώρισε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα και πως εάν η ανεργία μείνει στο 25%-27% “δεν μπορεί κανείς να περιμένει βιώσιμη λύση”.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχομένως το ασφαλιστικό πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα στη βάση της αλληλεγγύης των γενεών ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την πρώτη κατοικία. Σε ό,τι αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι “πηγαίνει χέρι χέρι με ανακεφαλαιοποίηση” αλλιώς η προσπάθεια θα είναι “ατελέσφορη”.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΔΕΗ ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι από το 2016 ενδέχεται να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των μεγάλων επιχειρήσεων που συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος λέγοντας ότι η ΔΕΗ πιέζει για να νοικοκυρέψει τις απαιτήσεις που έχει μέσα από αυτούς τους απλήρωτους λογαριασμούς. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει ισοδύναμο που αντιστοιχεί στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα στη θέση του, που θα διαχειρίζεται τα δημόσια δίκτυα, ισοδύναμο το οποίο όπως ανέφερε έχει γίνει κατά 99% αποδεκτό από τους δανειστές.

Παράλληλα εξήγησε ότι πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ με αξία το λιγότερο 1-1,5 δισ. ευρώ η πώληση του οποίου θα τη φέρει σε δύσκολη θέση ενώ κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα που προέκυψε με την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Σαββαΐδου, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε πως γνωρίζει ότι της τέθηκε το δίλημμα εάν θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της από τη στιγμή που υπάρχει εισαγγελική έρευνα και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι το πόστο είναι πολύ κρίσιμο για να μένει οποιαδήποτε “σκιά” και “η λύση που ταιριάζει είναι αυτή της παραίτησης”.

Κληθείς να σχολιάσει τις κυβερνητικές προτεραιότητες καθώς από αύριο θα βρίσκεται στην χώρα μας το κουαρτέτο των θεσμών ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι αρχικά πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, κατόπιν να προωθηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων που είναι ο πυρήνας του προβλήματος για να ανοίξει όπως σημείωσε μετά το θέμα της συζήτησης του χρέους. Παράλληλα υποστήριξε ότι υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχει η ελπίδα απο την αρχή του νέου έτους να υπάρξουν σημάδια “αισθητής ανάκαμψης”.

Αναφορικά με τα αυθαίρετα, τόνισε ότι υπάρχει πρόθεση να δοθεί παράταση στον ισχύοντα νόμο ενώ παράλληλα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος επεξεργάζεται μια συνολικότερη προσέγγιση. Για το θέμα που προέκυψε με το ζήτημα των πόθεν έσχες δύο υπουργών της κυβέρνησης δήλωσε ότι τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση είτε μαύρου χρήματος είτε μη φορολόγησης κεφαλαίων ενώ για την κριτική που άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση για το εν λόγω ζήτημα ο κ. Σκουρλέτης είπε με νόημα ότι “αν ήταν σοβαρή θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη”.