Τζανακόπουλος: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει να «βάλει την πολιτική στο τιμόνι»

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και υπό τις νέες συνθήκες παραμένει ο ίδιος, δηλαδή, «να βάλει την πολιτική στο τιμόνι» και μην επιτρέψει τον απόλυτο κανιβαλισμό της οικονομίας, τόνισε ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα : «Η κυβέρνηση της Αριστεράς στις νέες συνθήκες» και απευθυνόμενος σε μέλη και φίλους του κόμματος, στο κλειστό θεατράκι του πρώην δημαρχείου Νεάπολης, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στη διεθνή οικονομική κρίση την τελευταία πενταετία και στις δραματικές επιπτώσεις της και στη χώρα μας (εκκαθάριση επιχειρήσεων, λουκέτα, εκτόξευση της ανεργίας, περικοπές), αλλά και στις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές που αυτό που έκαναν «ήταν να «ευθυγραμμιστούν με αυτή την αυθόρμητη κίνηση της οικονομίας» στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, «να την επιταχύνουν και να την ενισχύσουν» και ανέλυσε τις συνθήκες στις οποίες κλήθηκε να δράσει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και στο σχέδιο του σήμερα.

«Εμείς, η βασική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν ότι αυτή η αυθόρμητη κίνηση και η υποστήριξη της από τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν την εξουσία τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί να αντιστραφεί, δηλαδή ότι είναι εφικτό να βάλουμε την πολιτική στο τιμόνι» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ, ως πολιτική δύναμη, ήταν «να βάλει «φρένο» σε αυτή την αυθόρμητη κίνηση της οικονομίας και να προσπαθήσει, με συγκεκριμένες και στοχευμένες πολιτικές, να την αντιστρέψει». «Ακριβώς αυτό, υπό τις νέες συνθήκες είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα. Δηλαδή, να μην επιτρέψει τον απόλυτο κανιβαλισμό της αυθόρμητης κίνησης της οικονομίας» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Ο αγώνας είναι μακροχρόνιος, είναι δύσκολος και στοχεύει σε μια γενικευμένη αλλαγή συσχετισμών, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και την Ευρώπη» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Τζανακόπουλος όρισε τα τέσσερα βασικά μέτωπα στα οποία καλείται να αναμετρηθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, υπό το βάρος του «δύσκολου συμβιβασμού» που επιτεύχθηκε μετά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, τονίζοντας ότι αυτά είναι η «σκληρή μάχη για τα εργασιακά» και για την προσπάθεια για επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αναδιανομή των βαρών με περισσότερη δικαιοσύνη, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και η προστασία των αδυνάτων, με ανάσχεση της καταστροφής του κοινωνικού κράτους, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, κ.ά.

Επισήμανε την ανάγκη «να τελειώνουμε πάρα πολύ γρήγορα με την πρώτη αξιολόγηση», για να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε το ύψος του να μην καθίσταται αποτρεπτικό μακροπρόθεσμα σε επενδυτικές κινήσεις στη χώρα μας και επίσης να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά αυτή τη φορά με ρύθμιση και των “κόκκινων δανείων”, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Τέλος, κάλεσε το κόμμα να στηρίζει, αλλά και να ελέγχει κριτικά την κυβέρνηση και «την ίδια στιγμή, να διατηρεί ζωντανό τον στρατηγικό ορίζοντα της αριστεράς, που δεν είναι άλλος από την κοινωνική χειραφέτηση».