Ντ.Μπακογιάννη: Απουσία της Ελλάδας από το Σχέδιο Δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας για τους πρόσφυγες

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, κατέθεσε η Βουλευτής της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για «απουσία της Ελλάδας από την κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε. – Τουρκίας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών».

Η κ. Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι «το Σχέδιο Δράσης για το μεταναστευτικό που δόθηκε στη δημοσιότητα και θα επικυρωθεί από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., επιτρέπει στο τουρκικό Λιμενικό Σώμα να έχει ενισχυμένη δυνατότητα αναχαίτισης των δουλεμπορικών σκαφών ενώ προβλέπει και τη παροχή οικονομικής βοήθειας στην Άγκυρα.

«Έχει λάβει διασφαλίσεις η κυβέρνηση προκειμένου να μην παραβιαστούν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα κατά τις τουρκικές επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο» διερωτάται η βουλευτής, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ερώτηση προς τον κ. Κοτζιά κατέθεσε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Ενημερωνόμαστε, πως στο Υπουργείο Εξωτερικών έχει προκληθεί αναστάτωση εξαιτίας υπηρεσιακών σας επιλογών που αφορούν διακεκριμένη διπλωμάτη και στις οποίες προσδίδονται τα χαρακτηριστικά της μεροληψίας και του εκδικητισμού (για ποιό λόγο άραγε;). Ενημερωνόμαστε, επίσης, πως οι ανωτέρω επιλογές σας ενδέχεται να οδηγήσουν σε παραίτηση πρόσωπα της υπηρεσιακής ιεραρχίας του Υπουργείου. Με την παρούσα ερώτησή μου σας ζητώ να διευκρινίσετε, κύριε Υπουργέ, αν ισχύουν τα προλεγόμενα και σε ποιο βαθμό».