Αντιδράσεις για την άρνηση γιατρών να πληρώνονται με πιστωτικές

Την προαιρετικότητα και όχι την επιβολή θα έπρεπε να περάσει το κράτος αναφορικά με την πληρωμή των γιατρών με πιστωτική κάρτα, υποστήριξε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και πρόσθεσε “με την έννοια να εξυπηρετούμαι τον ασθενή που έχει κάρτα, αλλά όχι να επιβάλλουμε σε όλους αυτό”.

Ο κ. Πατούλης υποστήριξε “ο τρόπος του να έχουμε φορολογητέα δυνατότητα απέναντι στο υγειονομικό σύστημα έχει λυθεί στις άλλες χώρες μ’ ένα πολύ απλό τρόπο και εδώ εν μέρει το έχουμε λύσει. Δηλαδή και με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, και με τον τρόπο τον οποίο κανείς, ακόμα και τις διαγνωστικές εξετάσεις τις περνάει μέσα από συγκεκριμένα συστήματα” και τόνισε ότι ο ιατρικός σύλλογος επιμένει στη δημιουργία κάρτα υγείας.

Παράλληλα σημείωσε ότι το να πληρώνει ο ασθενής με κάρτα σημαίνει ότι ο γιατρός πρέπει να αυξήσει το κόστος λειτουργίας ενός υγειονομικού σχηματισμού, ώστε να “μπορέσει να συντηρήσει μια τέτοια διαδικασία, έχει σχέση με τα ποσοστά τα οποία παρακρατά η τράπεζα”.

Αναφορικά με την φορολόγηση των γιατρών και τη φοροδιαφυγή ο Πρόεδρος του ΙΣΑ υπογράμμισε ότι “επί μονίμου βάσεως κυνηγάνε τους γιατρούς”, και διεμήνυσε ότι ο ιατρικός κόσμος θέλει να εργάζεται με αξιοπρέπεια, να δίνει την επιστημονική του γνώση και φυσικά να φορολογείται.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, τόνισε ότι “υπάρχουν εργαλεία στη διάθεση της φορολογικής διοίκησης όπως τα στοιχεία τρίτων, δηλαδή κλινικών και των νοσοκομείων για τις εγχειρήσεις αλλά και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση”.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι τα capital controls είναι μια “χρυσή ευκαιρία” ώστε οι πολίτες που δεν είχαν κάρτες τώρα να αποκτήσουν, και υποστήριξε ότι το κράτος θα μπορούσε να θεσπίσει την υποχρεωτικότητα στην πληρωμή των ασθενών με κάρτες. “Είναι προκλητικό” είπε, “να μην μιλούν τα μικρά καταστήματα και να μιλούν οι γιατροί, για το θέμα των καρτών” και πρόσθεσε ότι “είναι προφανές ότι δεν θέλουν να υπάρχουν ηλεκτρονικά ίχνη των συναλλαγών”.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Δουζίνας τάχθηκε υπέρ της πληρωμής με κάρτες και ανέφερε ότι ένας από τους χώρους που μπορείς να ασκήσεις πολιτική είναι ο χώρος της πρωτοβάθμιας υγείας. Η βουλευτής της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου ανέφερε από την πλευρά της ότι οι γιατροί αδικούν τον εαυτό τους που αντιστέκονται στις κάρτες.