Την πάγια θέση της πΓΔΜ για την ονομασία επανέλαβε ο Γκρούεφσκι στον ΟΗΕ

Τις γνωστές και διατυπωμένες θέσεις της ΠΓΔΜ για το όνομα της χώρας επανέλαβε ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι κατά την ομιλία του στην ετήσια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την Παρασκευή.

Ο Γκρούεφσκι σημείωσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα του, στο πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ωστόσο, περιγράφοντας τις θέσεις της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, φάνηκε να μην αφήνει κανένα περιθώριο μετατόπισης από αυτές. «Η θέση μας είναι γνωστή και αυτή είναι στο πλαίσιο της πραγματικότητας, ότι δηλαδή εμείς είμαστε “Μακεδόνες”, ομιλούμε τη “μακεδονική” γλώσσα και ζούμε σε κράτος το συνταγματικό όνομα του οποίου είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας”» υπογράμμισε.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Γκρούεφσκι συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση εξετάσθηκε και η πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.